Kondylomata

Dobrý den, cca před 4 dny jsem si objevila kondylomata, ihned jsem šla na vyšetření ke své gynekoložcea a za týden jsem objednaná na leaserové odstranění. Chci se zeptat zda má pro mne nějaký význam nechat se ještě očkovat proti viru HPV? V dotazech které jsem tady četla, doporučují jiní lékaři vakcínu Silgard, že je velmi účinná, ale tak stejně zase doporučují Cervarix nikoliv silgard. Co otázka, to jiná odpověď. Ptám se zde Vás, jelikož mi moje gynekoložka řekla, že když už virus mám tak je to zbytečné nechat se očkovat. Jenže já bych chtěla udělat maximum pro to, aby se mi už kondylomata neobjevily. Doporučujete tedy očkování, má to smysl? Případně máte nějaké zkušenosti od pocientek, zda očkování pomáhá, má-li již žena vir v těle? Pokud ano tak jakou z vakcín byste mi doporučila? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, současnou infekci HPV očkování nevyléčí, ochrání Vás před případnou budoucí infekcí. Silgard nabízí ochranu vůči 4 typům HPV, a to 16 a 18, které mají souvislost s rakovinou čípku děložního, a 6 a 11, které mají souvislost s kondylomaty. Cervarix očkuje pouze proti typům 16 a 18, avšak dosahuje vyšší imunitní odpovědi. Pokud se Váš zájem soustředí na kondylomata, jednoznačně volte Silgard.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x