Kondylomata

Dobrý den, před deseti dny se mi začínaly vyskytovat kondylomata u pochvy a potom výše u poštěváčku. Hlavní problém je ale ten, že k pohlavnímu styku u mě ještě nedošlo, před pár lety jsem měla partnera, kde došlo k orálnímu sexu, před měsícem u současného též a dále pouze dotek prsty jak zvenčí, tak uvnitř. Moje gynekoložka se však na to kouká velice nevěřícně a stále opakuje, že k přenosu může dojít výhradně pohlavním stykem (pan. blánu již nemám). Necítím se díky tomu zrovna nejlépe. Nicméně chodím teď do nové práce, kde jsou s desítkami zaměstnanců společné toalety a jednou se mi stalo, že jsem omylem dosedla na prkénko, tak nebylo by možné to chytit tímto způsobem? Jsem opravdu zoufalá a hledám možnosti. Dále bych se chtěla zeptat - dostala jsem od lékařky následující léky: Polygynax zaváděcí tablety a Pimafucort mastičku. Je šance, že to po tomto přeléčení zmizí nebo mám uvažovat o změně lékaře (jak uvažuji už několik měsíců) a nechat si předepsat něco na vypálení? Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přenos viru HPV, který způsobuje výskyt kondylomat, se děje při pohlavním styku. Vzácněji je přenos možný také např. při dráždění kontaminovanými prsty, při použití kontaminovaného ručníku nebo spodního prádla, nelze tedy zcela vyloučit přenos přes prkénko, i když ten by byl extrémně vzácný. Polygynax ani Pimafucort nejsou léky na kondylomata, ale zřejmě Vám lékařka předepsala léčbu na další zjištěnou infekci, nejspíše bakteriální nebo kvasinkovou. Kondylomata mohou odeznít i spontánně, případně je třeba použít jinou léčbu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: