Kondylomata

Dobrý den, u přítele byla diagnostikována kondylomata, ještě před diagnózou jsme spolu měli mnohokrát nechráněný pohlavní styk. Je tedy možné, že jsem v sobě mám taky virus HPV i když nemám žádné příznaky? Vím, že se virus HPV nedá nějak vyléčit, takže i pokud už přítel nebude mít kondylomata mohu se od něj poté nakazit? Je tento druh viru odpovědný za vznik rakoviny děložního čípku?? V krvi prý přítel nic nemá, znamená to tedy, že už v sobě virus nemá? A pokud se budeme chránit kondomem a jednou budeme chtít miminko, tak se stejně za pár let mohu nakazit? Je to velmi složité, snažila jsem se o tom něco přečíst, ale stejně se v tom pořád nevyznám. Má gynekoložka mi jako ochranu doporučila očkování proti rakovině děložního čípku, mě se to zdá už zbytečné, není to můj první přítel a pravděpodobnost, že v sobě virus už mám je vysoká, co si o tom myslíte vy, bylo by očkování k něčemu? Omlouvám se za velké množství dotazů, budu ráda, když mi odpovíte alespoň na něco. Mockrát děkuji, Veronika

Odpověď odborníka:

Pokud je vám méně než 25 očkování má smysl, i když pochopitelně očkování před prvním pohlavním stykem má větší význam, určité kmeny viru HPV jsou odpovědny za rakovinu děložního hrdla a virus může přežívat v těle velmi dlouhou dobu naprosto bez příznaků. Na vašem místě bych asi očkování podstoupil. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: