Kondylomata

  • Dotaz od: Hypochondr85
  • Publikováno: 18.3.2009
  • uLékaře.cz

Dobry den. V Okoli ritniho otvoru se mi vytvorily dva male vyrustky. Vypadaji jako takove ruzove bradavice. Pri vysetreni u sveho proktologa (problemy s hemoroidy) jsem se mu sveril. Jeho verdikt byl, ze to neni nic zavazneho a do zpravy mi napsal, ze se jedna o "hmatne papilomy v analnim kanale." Zajimalo by me,z da jsou tyto papilomy to stejne jako kondylomata. A zda maji neco spolecneho s HPV a jestli nejsou potencialne nebezpecne, pripadne nebezpecne pro mou pritelkyni. V okoli jsem si rovnez nalezl maly svetlejsi flicek (asi stejne vylky jako bradavice, jen nevystouply). Muze se jednat o dalsi bradavici? Nemuze se jednat o rakovinu? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kondylomata (tzv. kondylomata accuminata) jsou způsobena HPV (lidský papiloma virus), v tom máte pravdu, pokud byste jimi trpěl, jedná se o sexuálně přenosnou nemoc a léčbu by řídil specialista, proktolog event. ve spolupráci s dalšími odborníky. Co se týče papilomu, pak lze vyrozumět z toho co píšete, že tím je myšlena nejspíše zduřelá papila análního kanálu, to je skutečně nezhoubná záležitost. Některá zahraniční literatura označuje pojmem papilom i kondyloma. V názvosloví jsou někdy rozdíly, určitě se při nejistotě znovu poraďtě se svým lékařem. Bílá ploška může být takzvaným vitiligem, místem bez pigmentu a nejedná se téměř nikdy o závažný stav. I zde je vhodné ukázat tuto plošku specialistovi, nejlépe kožnímu lékaři.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: