Konizace čípku a hpv

Dobrý den. Je mi 29 let a před 3 týdny jsem byla na konizaci čípku (CIN III), histologie= změny třetího stupně. Co to znamená? Budu muset na rekonizaci? Nyní jsem v šestinedělí, ale bojím se jeho skončení a styku s partnerem, jelikož mi gynek. řekl, že to mohu znova chytit hned první styk. Je možné, aby partner šel na nějaké vyšetření, abychom věděli, zda má v sobě HPV? Co pro to můžeme udělat? Máme oba strašný strach, přece se proti tomu musíme nějak uchránit nebo opravdu ne? Oba nyní užíváme Indonal Partner, ale obávám se, že to jsou pouze vyhozené peníze… Od ledna se chceme začít snažit o miminko. Je to vůbec s mou diagnózou reálné? Děkuji, AS.

Odpověď odborníka:

Pokud změny nepřesahují okraj konusu pak rekonizace není nutná.Promořenost populace HPV je vysoká. Odhady ukazují, že až 80 procent dospělých žen je infekcí HPV nakaženo. Nákaza probíhá nejčastěji pohlavním stykem s nakaženou osobou, ale může proběhnout i dotekem ruky či ústy. „Tělo se s infekcí obvykle dokáže v řádu několika měsíců, či spíše let, samo vyrovná. Vhodnou ochranou proti nejrizikovějším typům je pak očkování. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: