Kontraindikace léků

jsem polymorbidní pacient v inv. důch. II. st. mám morbitní obezitu s poruchami metabolismu a po operační stav pohyboveho aparátu, tak bych se chtěl zeptat, bohužel se mi nedaří zhubnout, ale také užívám tyto léky Palexia opiátum 200mg 1-0-1 bude následovat Oxykontin, Neurontin 300mg 1-1-1 předtím byla Lyrica, Zaldiar 37,5mg až 4x denně po 2 tabl. Detralex 1-0-1,Warfarin 8mg/ denně ( tj 3mg + 5mg) Controlog 40mg 1-0-0, Apo-Allopurinol 100mg 0-0-1, Tritace 5mg 0-0-1, Sortis 20mg 0-0-1 občas Stilnox při nespavosti a nutnosti se vyspat jinak ne a občas při potížích dych.ústrojí Momox 0,05mg 1-0-1,Jovesto 5mg 1-0-0, a občas mi napíší Condrosulf 400mg nebo Piascledine, je vhodné je opravdu všechny užívat, když se zeptám v amb.bolesti tak mi řeknou že se navzájem ty léky neovlivnují, ale už se mi také několikrát stalo že jsem se vzbudil často úplně propocený, mám trhavé bolesti na hrudi a bolesti u srdce, které bohou být samozřejmě i od páteře, a když to řeknu kterému koliv odbornému lékaři, takl to pomine jako bych nic neřekl a nebo jako když to neslyšel, tak je nechci obtěžovat, tak jsem se chtěl zeptat Vás, každý lék má vedlejší učinek jak se návzájem ovlivňují ty moje ? Děkuji Vám za odpověď. Martin

Odpověď odborníka:

Dobrý den, první skupina Vámi vyjmenovaných léků jsou léky proti bolesti - ty máte zřejmě předepsané z ambulance léčby bolesti, abyste netrpěl bolestmi nejspíše pohybového aparátu. Pokud by z nich bylo možno něco vysadit, jistě by to už provedli. Detralex je na zlepšení žilního systému - vysadit lze, pokud byste měl stabilizované nehoršící se žilní onemocnění, ale někdy je nutné užívat ho trvale. Warfarin nelze svévolně vysazovat, předepisuje se jako prevence, když hrozí tvorba krevních sraženin v srdci nebo cévách s rizikem mozkové mrtvice nebo srdečního nebo plicního infarktu. Controloc je na snížení žaludeční kyselosti/součást léčby vředové choroby žaludeční a dvanáctníkové - v souvislosti s obezitou někdy bývají poruchy trávení, které užívání takového léku vyžadují. Tritace je na vysoký tlak, Sortis na snížení hladiny tuků v krvi, tj. nepřímo snižuje riziko kornatění tepen a ucpávání cév, opět tedy částečně chrání před mrtvicí a srdečním infarktem. Léky na spaní jsou jasné, stejně tak léky na zlepšení dýchání. Alopurinol snižuje hladinu kyseliny močové v krvi; když už se nasadí, neměl by se vysazovat, alespoň ne náhle - mohlo by dojít k vyvolání dnavého záchvatu (bolesti kloubu se zarudnutím). Vám by v první řadě prospělo zhubnout, pak vy se zvýšila možnost jeden nebo více léků vysadit. Nyní - při vysazení léků na bolest byste se musel poprat s bolestí jinak. Po vysazení léku na tlak by Vám mohl nebezpečně (riziko hlavně mozkové mrtvice a srdečního selhání) stoupnout krevní tlak. Controloc - po vysazení by se mohlo zvýšit riziko žaludečních vředů,pálení žáhy apod. Warfarin - stouplo by riziko mrtvice, infarktu apod. Sortis- stouplo by riziko poškození cév, mrtvice, infarktu. Detralex - tam se dá uvažovat o vysazení, pokud máte žilní systém stabilizovaný, jinak hrozí také zhoršení stavu včetně vzniku bércového vředu. Vysazení léků na dýchání- hrozí dušnost hlavně. Překvapivě se všechny uvedené léky nijak zvlášť neovlivňují, asi nejvíce "hrozí" nevolnost a poškození žaludeční sliznice, ale před tím chrání Controloc.Chondrosulf - má zlepšovat výživu chrupavek - tady se dá uvažovat o vysazení.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: