Kontrastní látka a ledviny, souvislost ph moči a funkce ledvin

Muž, 54 let. Dosavadní diagnóza - středně závažná nedomykavost aortalní chlopně, vysoký tlak (perindopril). V listopadu 1911 jsem podstoupil koronaroskopii. Bezprostředně po zákroku jsem byl zaskočen dosud neznámým typem bolesti v bederní oblasti . Pro obavu z poškození ledvin jsem požádal svého lékaře o lab. vyšetření – podle něj krev i moč v pořádku, pouze u moči ph 6. Bolesti po několika týdnech částečně ustoupily, aby se po cca půl roce vrátily. Přidaly se k nim bolesti v horní polovině stehen, jakoby na kosti. Nemohl jsem spát. Následovalo znovu vyšetření krve a RTG kostí páteře a stehen. (léto 2012) Vše O.K., pouze u krve – podle komentáře laboratoře: „mírná polyklonální hypergamaglobulinémie. Elektroforetický nález imituje chronickou zánětlivou reakci“. Později se bolest stehen rozšířila na stěhovavou bolest po celém těle a podobně stěhovavé svědění. Celý povrch těla jako by byl citlivější na tlak (např. i při pouhém sezení, opření ramenem o stěnu…) Vše po několika měsících samo odeznělo. Mimoto - v průběhu roku (po požití alkoholu) pociťován tlak pod pravým žeberním obloukem, což neustoupilo ani po několikaměsíční abstinenci (v mládí inf. žloutenka ). Z vlastní iniciativy jsem začal dodržovat jaterní dietu + ostropestřec a pobolívání pod žebry pozvolna ustalo. Vrátila se ale bolest zad a stehen, registruji úbytek na váze (ze 74 na 69 kg /180 cm), navzdory tomu vnímám zvětšení spodní části břicha + tlak v podbřišku, plynatost, problémy s močením, nezájem o sex, sucho v ústech, váčky pod očima, bledost, zimomřivost, únava, nespavost. Proto znovu lab. vyšetření a sono břicha (leden 2013). Zjištěny dvě cysty v játrech (cca 20 mm), prostata hraniční velikosti, údaje z krve „mimo normu“: Hemoglobin 129, Hematokrit 0,394, Eosinofily 0,08, ALP 0,60. Lékařem je mi dlouhodobě doporučováno odkyselení organismu. Změnil jsem jídelníček, piji bylinné čaje, ale ph moči stále nízké (5,5). Osobně jsem přesvědčen o nedostatečné funkci ledvin, ale protože lab. výsledky tomu dosud nenasvědčují, trvalo mi 15 měsíců, než se mi podařilo ošetř. lékaře přesvědčit k odeslání na urologii (vstupní vyšetření bude až za měsíc)… Započal jsem alespoň s omezením soli (nikdy jsem moc nesolil) a bílkovin. V minulosti jsem jako nápoj používal téměř výhradně instatntní kávu, už ale více než rok se snažím stravovat zdravě… Dotaz: za předpokladu, že mi skutečně selhávají ledviny – mohu na snížení kyselosti používat jedlou sodu? Mělo by to na ledviny pozitivní, nebo negativní účinek? Dá se selhávání ledvin diagnostikovat ze sono vyšetření a ze zákl. lab. vyšetření krve? Je možné, že by kontrastní látka vyvolala selhání ledvin? Děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po podání kontrastní látky během koronarografii by mohlo dojít k selhání ledvin, ale bezprostředně po výkonu. Selhání ledvin se diagnostikuje z laboratorních výsledků, kde se zjišťuje hladina urey a kreatininu. Píšete, že bylo vše v normě, na sonografii břicha také v vše normě, proto se o selhání ledvin nejená. Jedlá soda se předepisuje pacientům se selháním ledvin, ale ve vašem případě je pravděpodobně zbytečná. pH moči je naprosto nespecifický parametr, z kterého se nedají dělat jednoznačné závěry.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x