Kontrola protilátek po očkování

  • Dotaz od: Cestovatelka
  • Publikováno: 20.9.2015
  • uLékaře.cz

Dobrý den, kvůli častým dobrodružným cestám jsem si z opatrnosti nechala překontrolovat hladinu protilátek po očkování proti vzteklině a tetanu. (očkovaná jsem několik let, dle vakc. schémat) Bohužel jsem si až zpětně uvědomila, že jsem mohla mít zbytkový alkohol z rodinné oslavy předchozího dne. Určitě ne moc, to ráno jsem normálně fungovala, jen takový ten pocit, že něco málo tam ještě být mohlo. Jelikož na tento typ odběru se ani nemusí jít na lačno, doufám, že případný zbytek alkoholu v krvi by vliv na výsledek vyšetření hladiny protilátek mít neměl, když protilátky nijak nesouvisí s metabolismem atd. Ovšem ráda bych měla jistotu. Výsledky vyšly OK, že mám protilátek dost. Je mi trapné tam kvůli tomuto volat, už takhle jsem byla za hypochondra :) Samozřejmě, v případě úrazu/pokousání zvířetem vyhledám vždy lékaře, o tom žádná. Jen chci být co nejlépe chráněna i v případech, kdy je nutnost lékařské pomoci těžší vyhodnotit (běžný kontakt s neznámým zvířetem, drobné poranění atd.) Děkuji a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemusíte se obávat zbytková hladin alkoholu nemá vliv na hladinu Vašich protilátek protilátek po očkování. Pokud hodně cestujete a už uplynula delší doba od očkování, není špatné si nechat hladinu protilátek zkontrolovat.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Strašák jménem žlučníková kolika
Články: Strašák jménem žlučníková kolika
Žlučníkový záchvat neboli...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Nespavost je nemoc, kterou lze léčit. Bezpečně a nenávykově
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: