Kontrolni mri ale bez kontrastni latky

Dobry den, vsechno zacalo piskanim v uchu a v cervenci 2015 na MRI v Brne u mne objevily penial cystu 21*14*11, MRI byla s kontrastni latkou. Zaver: nanic netlaci, nicemu zatim nevadi. Kontrola za pul roku. Ted ale bydlim u syna a musela jsem jit na kontrolni MRI jinde. 8.2.2016 jsem podstoupila MRI a vysledek stejny, jako v cervenci 2015. Zarazi mne vsak jedno: nepodaly mi kontrastni latku a ve sprave jsem nenasla ani rozmery cysty. Zaver znel: cysta ma stejne rozmery jako pred pul rokem. Vrta mi hlavou, jestli pro moje zdravi udelano maximum : proc MRI bez kontrastni latky a jestli tento postup je spravny a , hlavne, presny? Dalsi MRI ze mam mit az za 2 roky, nema byt drive? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Aleno. Nález na MR zmíněné cysty je patrně čitě náhodný, žádné potíže nezpůsobuje. Neuvádíte lokalizaci, ale předpokládám že zcela mimo oblast průběhu sluchového nervu. Původní MR s KL se provádělo patrně k vyloučení i dalších změn- zánětlivých ložisek apod. Kontrolní MRI k porovnání podoby cysty jistě stačí již bez kontrastní látky, které se u většiny MR vyšetření vůbec nepodává a byla by spíše nyní již zbytečnou záteží Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: