Kontrolní výtěr krku

Dobrý den, kdy je nejlépe dělat kontrolní výtěr krku po injekčním penicilinu?? Mám streptokoka pyogenes, na kterého prvotně nezabral Penbene. Jsem bez výrazných obtíží, ale čeká mě transfer embrya. Děkuji za info. Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Ajo. Pokud se cítíte dobře a nález v krku je v pořádku, není třeba výtěr vůbec provádět. Musí to ale samozřejmě vyhodnotit Váš ošetřující lékař (proč jste dostávala injekce, co znamená, že Penbene "nezabral"?). Nosičství pyogenního streptokoka není samo o sobě překážkou embryotransferu a také není pravděpodobné, že by jej ovlivnilo další podávání antibiotik, léčba je nutná pouze v případě, že pacient má nějaké potíže (nebo v případě, že jste v úzkém kontaktu s osobou, pro kterou by event. streptokoková infekce byla významně ohrožující - např. osoby po prodělání revmatické horečky...). Přeji mnoho zdaru při ET.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: