Konzultace nálezu mr bederní páteře

Dobrý den, už léta mi trápí velké bolesti zad. Od září loňského roku mi bolest začala vystřelovat do nohou a začal jsem mít problémy s chůzí. Nohy mi velmi často brní. Byl jsem na neurologické ambulanci, kde mi pan doktor předepsal analgetické infuse. Prvně jsem jich dostal 15, bolest však stále přetrvávala. Byl jsem odeslán na rehabilitace. Po nich se však můj stav rapidně zroršil, proto mi bylo předepsáno dalších 30 infusí. Bohužel ani po nich zlepšení nepřišlo. Pouze se mi zhoršil TK a začal jsem mít problémy se srdcem.. Po té jsem byl odeslán na MR. Zpráva z MR: Páteř zobrazena v rozsahu od Th10 po kost křížovou. Plochá bederní lordóza, mírná sinistroskolióza. Páteřní kanál je primárně hraničně široký. Meziobratlové ploténky Th10 - L3/4 jsou bez významnějších vyklenování. V prostoru L4/5 je patrný plochý pravostranný foraminální výhřez disku do 4 mm prominence, obě foramina jsou zúžena spondylartrotickými změnami a drobnými osteofyty. V prostoru L5/S1 je patrný levostranný paramediální výhřez disku 8x9x12mm, který tlačí na odstupující kořen S1. Mírné spondylartrotické změny oboustranně. Obratlová těla jsou bez vzájemných posunů. Míšní konus i kořeny kaudy jsou v celém zobrazeném rozsahu bez expanze či ložiskových odchylek v signálové intenzitě. Závěr: Mohutnější levostranný paramediální výhřez disku L5/S1 s útlakem kořene S1 vlevo, plochý foraminální výhřez L4/5 vpravo, bez přímého tlaku na nervový kořen, foramina jsou zde lehce zúžena oboustranně. Spondylartrotické změny L5/5 a L5/S1. Mírná sinistroskolióza, primární hraniční šíře páteřního kanálu. Nyní jsem objednán na neurochirurgickou ambulanci. Zajímalo by mne co nález přesně znamená a co mohu na NCH očekávat. Předem děkuji za Vaši odpověď, Zbyněk

Odpověď odborníka:

Nález znamená, že máte výhřez meziobratlové ploténky mezi 5.bederním a 1.křížovým obratlem, který tlačí na nervovou pleteň, která vychází z míchy- "kořen S1"v těchto místech.Ostatní změny popisují průvodní změny nedostatečné péče o funkci bederní páteře a o statiku pánve. Bohužel je to při dnešním způsobu života časté, někdy i bez výraznějších bolestí.To, že máte popisován primárně užší kanál páteřní je zhoršující faktor, máte potíže dřívě než lidé bez užšího kanálu, jiný význam to naštěstí dle popisu zatím nemá. Přesnější zhodnocení je možné pouze při současném klinickém vyšetření. To by mělo nyní následovat na neurochirurgické ambulanci. Pokud neurolog doporučí tuto konsultaci očekává návrh operačního zásahu, stabilizující operace, případně mikroneurochirurgického z. To nelze odhadnout, to opět dle současného yvšetření a současného prostudování nálezu CT-MR. Pokud nebude následovat plán operace, pak by bylo jasné, ež potřebujete poněkud aktivnější fyzioterapeutickou léčbu než byla dosud, současně cvičit dle zácviku( dle konkrétní situace), v takových případech opravdu velmi často běžná fyzioterapeutická léčba selhává. kltivnější může provádět buď lékař- fyzioterapeut nebo fyzioterapeut pod lék.dohledem( přímým, ne na dálku)Jiná možnost není.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: