Konzultace o stavu chrupu

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem na stav mého chrupu. V příloze zasílám můj snímek. Který je z 30.10.2015. Není tedy zcela aktuální. Levá dolní osmička je již extrahovaná (na novém snímku, který mi lékař neposkytl, bylo vidět, že rána po extrakci je opravdu veliká, bez známky hojení), ta byla ve velkém zánětu a to po dlouhých osm let. Moje bývalá zubařka to neřešila. Dále je na snímku levá dolní sedmička, nyní je už po ošetření kanálků, protože můj nový zubař identifikoval, že je taktéž zkažená od dlouho setrvající osmičky. Hodně mě bolela levá dolní čtyřka a to nárazově. Pouze při sportu, nebo v sauně, či v reakci na ledové. Pak tahle bolest vystřelovala po dolních zubech až k jedničce a až do levé horní osmičky (sedmička je extrahovaná), trvá pak několik hodin, než se bolest uklidní. Současný zubař právě identifikoval, že bolest je způsobena tou zkaženou sedmičkou, proto přistoupil k endodoncii levé dolní sedmičky. Chci si jen potvrdit, že jednal správně. Zda je levá dolní čtyřka opravdu zdravá, zda není nějaký zánět v kosti okolo ní. Další zubař mi říkal, že je kaz i na levé dolní šestce, je to opravdu tak, nebo je zdravá? S tou žádné problémy nemám. Podotknu, že levá dolní pětka je vyndaná už 11 let, plánuji místo ní implantát v nejbližší době. Přeci jen už mi teď chybí ke kousání, když nemám osmičku. Dovolím si můj rozsáhlý dotaz shrnout… 1) je opravdu levá dolní 4 zdravá, spolu s ní i kost okolo? 2) je na tomto snímku levá dolní 7 s rozsáhlým kazem 3) Je na levé dolní šestce kaz, nebo je zdravá? 4) doplňující dotaz - jsou horní osmičky, které teď nahrazují sedmičky v pořádku, nebo budou potřebovat extrakci? Velmi Vám děkuji za odpověď, jsem v současné době dost zoufalá. Velmi často mám i teploty, bez jiných příčin, obávám se, že ty zuby jsou příčina. Před dvěma měsíci jsem měla i zápal plic, který byl prý od těch zánětů. Ještě jednou děkuji a přeji krásný den. Marcela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 1) je opravdu levá dolní 4 zdravá, spolu s ní i kost okolo? Ano na tomto snímku vypadá zdravě. Pro definitivní diagnozu nutno zhotovit ještě detailní tzv. intarorální snímek 2) je na tomto snímku levá dolní 7 s rozsáhlým kazem Ano je s kazem. Velikost kazu se nedá na tomto typu snímku přesně určit. 3) Je na levé dolní šestce kaz, nebo je zdravá? Platí to samé jako u 4. Vypadá zdravě, nutno ověřit malým snímkem 4) doplňující dotaz - jsou horní osmičky, které teď nahrazují sedmičky v pořádku, nebo budou potřebovat extrakci? Vypadají v pořádku, ale nejsou úplně prořezané. Extrakci zatím ne. V budoucnu není možno říci. Pokud je Vám více než 30, už se zřejmě neprořežou do správné pozice

MUDr. Radoslav Lacina
MUDr. Radoslav Lacina

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Centrum dentální péče

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x