Kortikoidy na alergii

Je mi 24 a už do dětství trpím alergií na pyly, trávy a v měsíci květen-červen snad na vše co žije.. Zkoušel jsem už vakcíny a snad všechny doposud vyrobené léky. Nic nezabírá. Každý rok je to stejné, občasné probuzení v noci s ucpanými dutinami, oteklým obličejem a slepenými oči. Občas se mi do toho všeho spustí i krev z nosu. Tento rok mi předepsali Prednison, který ale mám brát prý jen tři dny a pak postupně vysadit. Prednison tedy neuvěřitelně zabral na celé tři dny, co jsem jej bral, ale poté se opět alergie ozvala a je vše při starém :-/ Mohu se tedy zeptat, co by se stalo, kdybych prednison bral delší dobu ? Jsem schopen obětovat se i případným vedlejším účinkům. Moc Děkuji

Odpověď odborníka:

Jakube, dlouhodobé užívání kortikoidů s sebou nese skutečně řadu nežádoucích účinků. Mezi ně patří porucha funkce nadledvin, zvýšení hladiny cukru, osteoporoza, přibývání na váze, poruchy žaludeční sliznice a celá řada dalších. Kortikoiy tlumí zánětlivou reakci, proto Vám na alergii krásně zabraly. Celkově vlastně tlumí imunitu, i to je jejich vedleší efekt. Možná by bylo vhodné zkusit topické koritkoidy - například do nosu sprej (pokud již nebyl vyzkoušen, píšete, že jste již měl všechny možné léky). Hezký den a léto bez obtíží.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: