Kortokoidy, sle

Dobrý den,mám SLE přes 20 let, brala jsem Prednison, nyní beru Medrol 4mg a Imuran 50mg. V posledních asi 2 letech jsem samá modřina, stačí se trochu uhodit a nedávno se mi stalo, že jsem se více poškrábala na nohách a zůstaly mi fialové fleky.Co mohu udělat pro svoji kůži?? Děkuji za odpověď, Irena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Medrol a kortikoidy vůbec dělají křehkost vaziva, je to jejich vedlejší efekt při velmi dlouhodobém užívání (proto se při ůrazu křehká stěna cévy snadněji poruší a vzniká modřina). Také by mohly být přítomny nějaké poruchy srážení krve u vašeho základního onemocnění, jímž je lupus (jsou tam velmi časté, jak nevázané na SLE - Leyden. mutace a jiné nebo vyvolané přímo protilátkami a vázné na přítomnost SLE ve vašem těle, nejačastěji jsou to protilátky z kardiolipinové skupiny), proto bych,být vámi, poprosila vaši ošetřující revmatoložku o konzultaci na hematologii, kde se věnují problémům se srážením krve a krvácivostí a o problematice lupusu jsou jistě dobře informováni. Pokud se nic neprokáže z poruch srážení (samozřejmě už od te´d) potom můžete zvýšeně pečovat o svoji kůži ve smyslu nepoškozování, vyšší opatrnosti a ochrany a hlavně promaštování a zvyšování její pružnosti . Ale až po hematologii, aby se nic důležitého nezanedbalo, lupus SLE je velký nezbedník a mystifikátor, umí jak zastírat tak zveličovat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: