Korunka nebo plomba

Dobrý den, můj bratr má menší problém, proto jsem se rozhodla, že Vám napíšu. Byl u zubaře a našel mu kaz prý nahoře v pravo-stolička, tento zub mu byl několikrát opravován, když byl ještě malinkatý, když chodil na základní školu, v té době mu tam dala paní doktorka bílou plombu, vydržela velmi dlouho, více jak 20 let, problém je v tom, že mu ted pan doktor našel na tom zubu kaz, řekl, že je tam dost veliký a udělal tam zatím provizorní plombu a do zubu dal nějakou látku, aby se zub uzdravil a ted k dotazu. Bratr chtěl od zubaře bílou plombu, ale lékař řekl, že neví, ale že to na bílou plombu nevidí, mezi námi bílou plombu moc rád nedává nikdy a další věc, až prý přijde na kontrolu, tak se prý podívá, zda tam půjde dát amalgánová plomba, nebo se udělá bílá korunka s čepem, chci se zeptat, jak to s tou bílou a amalgánovou plombou opravdu je? A druhý dotaz, zda si má nechat udělat plombu, pokud to ještě půjde, prý je tam kaz velmi hluboký a neví, zda se zub uzdraví, nebo si má raději nechat udělat hned korunku, prosím o váš jasný názor. Je mi jasný, že korunka je mnohem dražší, ale jde o to, zda je pro zub a pro zdraví lepší plomba, která stejně časem vypadne a nebo je lepší už udělat raději korunku, nebo je to pro zub špatný a dokud jde udělat plomba, tak korunku nedělat?...prosím o radu, jak by jste se rozhodl vy sám, kdyby šlo o vaši stoličku, která je asi 4 vrtaná, předem děkuji za jasnou odpověd, jak by jste vy postupoval u vašeho zubu, o peníze nejdem s pozdravem pěkného dne :-) Děkuji o odpověd na e-mail :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Na toto existuje velice obtížná odpověď. Jelikož nevíme, co pan doktor dával do zubu k jeho \'uzdravení\'. Bílá plomba vs. amalgám: bílá plomba má veliké výhody v adhezi( přilnavosti) výplně k zubu, tudíž se hodí pro rozsáhlejší práce mnohem více než amalgám u kterého hrozí, že se odlomí bud výplň nebo sám zub. Pokud zub má takovéhle problémy tak korunka určitě není řešení, nejdříve je nutné vyléčit zub jako takový ( zachvat živý x ošetřit kořenové kanálky) a teprve potom řešit následující další ošetření ( výplň, kurunka, atd..)

MDDr. Vladimír Štván
MDDr. Vladimír Štván

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Denticio s.r.o., Stomatologická klinika, Pardubice a Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: