Kosílavý tep

Chtěl bych se zeptat.Mám tep někdy kolem 80, někdy i 45 v klidu, v noci dokonce 38 tepů. Můj kardiolog říká, že to je ještě v normě,ale já jsemna netu četla,že by pod 50 jít neměl.Také kromě toho kosílavého tepu jsem měla na holtru salvy extrasystol o 6 komplexech a to 3 krát za 24 hodin .To to dle vás ještě fyziologický nález?Také bývám občas dušná v klidu a při námaze i minimálně vždy,také se mi točí hlava, jsem hodně unavená.

Odpověď odborníka:

Paní Naďo. Vámi udávané nálezy neukazují samy o sobě na nějaké srdeční onemocnění, puls pod 50/minutu je brán jako bradykardie, ale hodnoty je třeba dát do souvislosti s celkovým stavem pacienta, event. dalšími onemocněními, léky atd. Puls je do značné míry individuální, záleží hodně na tom, jak kdo má "nastaveny" regulační mechanismy, které ho řídí (vegetativní nervový systém). Je spíše nepravděpodobné, že by extrasystoly nebo kolísání tepu byly příčinou dušnosti a únavy - v tomto směru je samozřejmě dobře, že jste byla vyšetřena kardiologem, ale pokud toto vyšetření (předpokládám, že zahrnovalo i echokardiografii) bylo v pořádku, je třeba hledat příčinu potíží spíš jinde...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: