Kotník

Uplynulých pár dní mě bolí levý kotník.. Kotník jsem v 15 letech měla zlomený s nataženými vazy,kotník ale nebyl léčen správně.. Zpočátku mi v nemocnici dali pouze obvaz a řekli mi ať mám nohu v klidu a za týden na kontrolu.. Na následující kontrolu jsem šla, ale do jiné nemocnice, kde mi provedli RTG a divili se, že jsem přišla jen s obvazem kolem kotníku a nohu mi dali do sádry.. Vše bylo v pořádku, ale teď poslední cca týden když kotník ohnu, tak to opravdu dost bolí.. Je mi 18.. Jsou to tedy cca 3 roky od úrazu.Můj dotaz tedy je, může to být způsobené předešlým úrazem? Nebo se kotník jen přetížil? Měla bych snad navštívit ortopeda, nebo to nebude nutné? Děkuji

Odpověď odborníka:

Zdravím Kateřino...ano bohužel každý úraz či zlomenina, zvláště pokud je v blízkosti kloubu či dokonce lomná linie probíhá přímo kloubem, vede vždy k předčasné, resp. takzvané poúrazové artrose...ale opravdu záleží na přesném charakteru poranění, tedy co přesně bylo zlomeninou zasaženo...takže na váš dotaz říkám že nejspíše jde o následek úrazu...a může jít třeba jen o ty natažené vazy, které se většinou málokdy dostanou do potřebné pevnosti jako před úrazem a kotník je náchylnější k podvrtnutí, samozřejmě záleží jak kotník trénujete či sportujete atd., nepíšete bohužel jestli zhoršení stavu předcházela nějaká větší zátěž, což bývá nejčastější příčinou...je také otázka v jakém postavení se zlomenina zhojila, což je jistě dobré znova zkontrolovat rentgenem a ortoped by posoudil zda nevznikla v kloubu nějaká překážka v pohybu atd., každopádně pokud kotník vcelku dobře zatím sloužil, tak by problém neměl být velký a mělo stačit pár dní klid, brufen nebo aulin a mazat voltaren a začít lehce zatěžovat jen když bolest zcela ustane ! každá bolest je jasným signálem že ta část těla potřebuje klid na zhojení a je velmi dobré své tělo a bolest poslechnout... a do budoucna dát na svůj kotník pozor před skákáním či během po tvrdém povrchu, na nějaké tůry také raději zapomeňte...čím více si kotník pošetříte, tím déle vám bude sloužit a tento kloub není moc radno operovat, každý zásah bohužel vyvolává jizvení a spíše zhoršení hybnosti i bolestí, což se týká skoro všech malých kloubů... ale zase se třeba dožijete nějaké operační nanotechnologie, která žádné řezy skalpelem potřebovat nebude, což věřím a doufám že je blízká skvělá budoucnost každé chirurgie...takže do té doby bych svůj kotník šetřil a moc ho netrápil, hlavně ne obstřiky, které ortopedi rádi dávají...bohužel opakovaný obstřik může místo vpichu trvale a vážně poškodit... co se týče nějakého pochybení léčbě v léčbě úrazu, postup samozřejmě v pořádku nebyl, ale na výsledný stav toto asi nemá žádný vliv, pokud se kost zhojila v nějakém slušném postavení, tak je to dobré... špatné postavení zlomeniny by se muselo operovat hned po úraze, takže pokud se neoperovalo, tak to nebylo nutné a to jste měla štěstí, protože operované a zdrátované a šroubované kotníky tedy zlobí a bolí příšerně a následky mívají mnohem horší...takže ano chce to opatrnost, trpělivost, poradit se na ortopedii klidně, ale žádná zázračná rychlá řešení nebrat...do takového kloubu je zatím rozhodně lepší nešťourat....pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Na „křečáky“ platí léčivé punčochy
Články: Na „křečáky“ platí léčivé punčochy
A ne ledajaké! Jedná se o...
Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Články: Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Zarudnutí a svědění oční...
Lidské papilomaviry útočí
Články: Lidské papilomaviry útočí
Zkratka HPV znamená human...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Články: Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Sezení v klidu a zabývání...
 Matrace se mohou stát zimním útočištěm roztočů
Pupík novorozence – umíte ho správně ošetřit?
Články: Pupík novorozence – umíte ho správně ošetřit?
Miminko je konečně na světě...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: