Kotník

4.7. jsem si pohmozdil kotnik, na nohu jsem se nemohl postavit. Vyhledal jsem lekarske osetreni v Nemecku, kde jsem byl na dovolene, rentgen kontniku s komentarem 'zadna fraktura', 'zadna luxace'. Nohu mi po zbeznem vysetreni zabandazovali (nekolik vrstev bandaze plus vlozky okolo kotniku) a doporucili na nohu co nejdrive stoupat - coz zatim neni mozne, je velice bolestiva. Zabandazovani probehlo cca 3 hodiny po urazu, otok byl jiz silny, ale nebyl tmavy. Zneklidnilo me ze mam ted zvysenou teplotu (37.7). Je to obvykle pri vyronu - nikde jsem takovy symtpom nenasel? Mam kvuli tomu vyhledat lekare nebo par dni pockat? Dale si nejsem jist, zda nemam zpretrhane vazy, ma to jeste cenu nejak resit - kde mi to mohou potvrdit ultrazbukem nebo rezonanci? jsem pripraven za osetreni zaplatit, pokud to bude treba. Dekuji

Odpověď odborníka:

Zdravím Pavle...ano bohužel zpřetrhané vazy by se měli šít do 24 hodin pokud možno, jinak již pak vazy nesrostou...ale v tom bych neviděl problém, vazy většinou zregenerují dobře samy a zase se zpevní...spíš mi vadí ta teplota, bolest, otok... ale "stresová" teplota být může...chtělo by to zajít na kontrolu pro jistotu pokud by se to horšilo...jinak bych to sundal, ledoval a vůbec nenašlapoval a skákal jen o berlích na záchod, jinak ležet a nohu dát nahoru, pokud ji nemáte zrovna v lavóře s vodou a ledem...na bolest a teplotu Ibalgin, mazat třeba Volttaren... tmavý otok je samozřejmě způsoben hematomem, tedy krvácením vzniklé poraněním vazů...ale to má cenu řešit za pár týdnů...nyní je opravdu nejdůležitější několik dní naprostý klid, který bývá v tomto případě nejlepším lékem a později se ukáže...pěkný den.

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: