Kotník po operaci

Zdravím. Před ani ne 14 dny jsem podstoupil operaci kotníku. Jednalo se o plastiku vazů, kde mi byl špatný vaz nahrazen jednou ze šlach kolem kotníku (aspoň takhle mi to bylo jednoduše řečeno). Nicméně můj dotaz směřuje na prsty operované nohy. Když ležím, prsty jsou relativně vybarvené dobře (jako u zdravé nohy), ale jakmile si stoupnu, tak cítím jak krev teče přes ránu až do prstů a po nějaké době stání mi prsty zmodrají. Nic mě nebolí, ani nepozoruji, že by prsty natekly, jen zmodrají. Je to v pořádku? A případně jak dlouho toto bude trvat? První týden jsem měl dlahu a před pár dny jsem byl na vyndání stehů, kde jsem následně dostal odlehčenou sádru. Rána byla klidná, bez otoku. Kvůli obavám jsem i po pár dnech volal na kliniku, kde jsem podstoupil operaci. Prý je to v pořádku. Píšu jen proto, zda mi nemůžete vysvětlit, co se teď v té operované noze děje. Díky za odpověď. František K.

Odpověď odborníka:

Venostaza po změně polohy do vertikalizace. Krev zvhledem k operaci , otoku, tím lehce vzniklé překážce odtoku krve reaguje tak jak jste popsal. Hojně bych dal přednost poloze v elevaci, vyšší poloha končetiny, cvičení volnými klouby, pohybové léčbě na rehabilitaci, někdy se podává venotonikum Aescin, může být předepsán. Vzhledem k vašemu mladému věku se stav jistě brzy bude upravovat. Plastiky hlezeného vazu patří mezi lehce náročnější operace. Otok nějakou dobuu může přetrvávat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x