Kousnutí klíštětem

Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně onemocnění po klíštěti, vytáhl jsem si ho v pátek 18.3. a bylo velice malé cca max den staré, dnes je 20.3. a sleduju větší únavu podobnou při raném nástupu nachlazení nebo oslabení imunity, zároveň je ale podle symptomů brzo na projev jakéhokoliv onemocnění způsobené klíštětem, místo kousnutí ještě přes den svědělo, ale zarudlé rozhodně není, je tam pouze velice malý pupínek a přitom jsem byl minulý rok přeočkován proti encefalitidě, ale se spožděním cca půl roku, tak jestli se to neanulovalo, podle doktora to ještě nevadilo. Přeji příjemný zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jasnými známkami akutní boreliozy jsou erytéma migrans (vyskytuje se ale jen asi u 40% nakažených) a jakoby chřipkové příznaky. Pokud se něco z tohoto v rozmezí tří dnů až 5 týdnů vyskytne, je indikována ATB léčba. Pojištovnou hrazené testy, které by infekci potvrdily, se provádí nejdříve za 8 týdnů od kousnutí klíštětem. Existují ELISPOT LTT testy, které pojištovana nehradí, ty případnou infekci potvrdí okamžitě. S pozdravem Dr. Roman Špaček, BCL clinic Luhačovice

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: