Kousnutí muchničkou

Ve čtvrtek ráno jsem se probudil s lehce rudým, na dotek dosti citlivým flíčkem kruhového tvaru o průměru asi 3cm na nártu. Nevěnoval jsem tomu zvláštní pozornost. V noci ze čtvrtku na pátek jsem se při otření probouzel bolestí připomínající pohmožděninu s popáleninou a do rána se skvrna zvětšila na čtverec 10 x 10 cm a ztmavla v místě bodnutí až do tmavě fialové barvy. V sobotu večer pro mě bylo obtížné bolestí udělat krok kvůli bolesti jako bych měl pretažené svaly. V neděli se vše začalo uklidnovat a včera mi praktický lékař sdělil, že jde pravděpodobně o kousnutí muchničkou, ale zároveň mi předepsal Doxybene 200mg 1x denně kvůli podezření na lymeskou borreliozu. K blednutí v místě kousnutí však nedochází, jak je patrné s přiložených fotografií. Zajímá mě o jaké to onemocnění jde a mam-li navštívit dermatologa. Nikdy jsem netrpěl jakoukoliv alergií, nebo kožním onemocněním a nejsem si vědom, že by mě něco bodlo nebo píchlo. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Po štípnutí muchničkami bývají často takovéto lokální reakce. Vzniká podkožní zánět a je namístě léčba antibiotiky. Kožní reakce 1. stadia u borreliózy jsou plošné, často s centrálním vyblednutím. Objevují se s odstupem několika dní až týdnů. Muchnička Vás mohla kousnout i v noci. Kožní reakce by měla během pár dní ustupovat. V případě komplikací (zvětšování otoku, teploty, bolesti kloubů apod.) doporučuji návštěvu lékaře ihned, jinak kontrola dle domluvy. Na otok a zarudnutí je vhodná kalciová mast. Měl by jste dolní končetinu šetřit.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: