Kožní problémy, bulka v podpaží

Dobrý den, chtěl bych vám popsat změny, které na sobě pozoruji a které si nedovedu spojit dohrmady..Je mi 31 let, v mládí (do 25ti) jsem dost cestoval (prevážně Asie - Indie, kde jsem i cosi prodělal - vys. horečky, zvětšené jaterní testy), ale vše ustoupilo. Mám sedavé zaměstnání a delší dobu mě trápí svědění v oblasti konečníku a konečník samotný. Den bez koupele znamená kyselý zápach a poraněná, citlivá kůže mezi hýžděmi, až bílý povlak. Pomáhá mi vždy ráno aplik. antiperspirant. Nechal jsem si udělat výtěr, nález pouze bakterie, která se vyskytuje ve střevech (e-coli?). Prý nález normální, neléčeno. Jsem štíhlý, sportovní postava. Před půl rokem mi začala svědět kůže na horních víčkách, začala šupinatět, až praskat do pálení. Kožní lékařka mi dala mast s kortikoidy, nepomohla, nyní užívám místně mast pro potlačení imunity, po týdnu neužívání se to vrací - aplikuji dle návodu skoro již dva měsíce. Občas to mám i na spodních víčkách - zduřelá kůže, zčervenání, svědění, šupiny. Jako třetí v řadě se mi objevila bulka - spíše 1cm půlkruhový útvar vybehlý z jamky v pravém podpaží blíže k zádům. Je nepohyblivá, bezbolestná. Po sportování (např. 5 km běh) skoro zmizí, po pár dnech je opět viditelná. V 18ti jsem měl silnou mononukleózu, jinak zdráv. Sportuji, jsem energický, ale občas na mě padne únava, špatná nálada, tak jako na každého :) Třikrát do roka se mi udělá vnitřní hemoroid (diagnostikuji dle bolesti a krvácení), většinou po tuhé stolici. Příznaky jsem popsal chronologicky, nejdéle mě trápí svědění, ale to jsem vyřešil - navíc to není trvalé, čtyři dny třeba bez příznaků, poté opět několik dní silné svědění, bez hygieny a antiperspirantu nemožné, odhaduji, že tento problém mám tři roky, problémy s kůží tři čtvrtiny roku, bulka poslední půl roku. Jsem nekuřák, rodiče bez rakoviny, lékařka na bulku řekla, ať ji pozoruji, pokud začne bolet, mám ji navštívit. Lékařů se nebojím, potřebuji poradit, na jakém vyšetření trvat, či zda-li tyto symptomy na něco nepoukazují. Děkuji vám a přeji pěkný den :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše příznaky jsou dost obecné a bez vyšetření nelze poradit, jaké pomocné vyšetření doplnit (co by bylo přínosné pro diagnostiku). navíc Vaše obtíže spolu vůbec nemusejí souviset, může se jednat o souběh více různých onemocnění/stavů. Doporučuji následovat Vaší lékařky . vyhledat ji při obtížích, aby Vás mohla vyšetřit, "když je na Vás něco vidět".

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: