Kožní vyrážka

Vážená paní doktorko. Obracím se na Vás jako dcera zoufalého 76 letého tatínka, který má již rok kožní problém. Tatínkovi se asi před necelým rokem udělala na těle drobná asi 2-3milimetrová vyrážka. Je rovnoměrně posetá po celém těle. Nejvíce jsou však zasažena záda a břicho, hrudník. Vyrážka je velmi nenápadná o to více však sužující. Je dosti svědivá a když si ji tatínek drbe je hodně bolestivá. Je li vyrážka starší, mírně se zvětší a vystoupí. Nové pupínky jsou drobnější méně výrazné. Svědivost se stupňuje je li otec ve větším teple. Chlad mu mírně ulevuje....Je to naprosto sužující a zoufalá situace se kterou mu žádný lékař neumí pomoci. Ani jeho kožařka! Ta léčbu bez úspěchu ukončila. Já jsem laborantka ,tudíž jsem nechala tátovi vyšetřit veškeré základní krevní testy. Jako KO s diferenciálem a základní biochemii. Vše má v pořádku. Má pouze dlouhodobě vyšší cholesterol. Žádné imunologické testy myslím vyšetřené bohužel nemá. Chodí k velice hodné a obětavé paní doktorce(internistka, alergoložka),ta se mu opravdu velmi snaží pomoci, ale i ona je myslím už trochu bezradná. Tatínek užíval velmi dlouho dosti prášku:Conkord5,bisogamma5,desloratadin,dithiaden,atoris,ketotifen AL. Tyto léky mu byly vysazeny asi před 2 měsíci plus minus. Nyní bere nolpazu, lopaz,anopyrin,desloratadin. Vzhledem k jeho momentálnímu psychickému stavu, užívá také asentru. Dále je léčen na Parkinsona, ale paní doktorka neuroložka momentálně zvažuje jestli ho vůbec má. Já jsem si ještě tipovala na esenciální třes. Na parkinsona bere léky teprve asi týden. Táta ležel i na kožním, ale tam ho pouze mazali několika druhy mastí. Pokus omyl. Samozřejmě vše dle očekávání zbytečné. Histologický nález byl defakto negativní. Je mi jasné, že vyrážka je běh na dlouhou trať a je to odraz něčeho dlouhotrvajícího. Strava, zamoření organismu? Jenže rok bez pomoci je už myslím docela dlouhá doba. Otec je i na svůj věk velice opravdu velice vitální čistotný a pracovitý člověk, který nemá den odpočinku. Bohužel jeho životospráva nebyla vždy nejlepší. Často si do jídla dával ocet, feferonky, sůl, papriku. Po našem apelu se to zlepšilo. Jediné co si ještě vzpoměl, že asi před rokem bral léky antibiotika na chřipku(nevíme název),po nich mu nebylo dobře a má pocit, že vyrážka vyrazila někdy po jejich dobrání.....Ale je to už rok! Je mi jasné, že bez probrání všeho s pacientem se špatně léčí, ale prosím pomozte alespoň radou. Kam problém dále nasměrovat. S poděkováním ML

Odpověď odborníka:

Bohužel v takové situaci je každá rada drahá. Někdy je primární obtíží svědění a vyrážka se objevuje až jako druhotný projev, důsledek mechanického dráždění, pak v histologii bývají nevýrazné změny. Je možné doplnit ještě vyšetření infekčních fokusů ( skryté infekce), autoprotilátky, pro jistotu přeléčit i na parazitární infekce (Infectoscab). Někdy v takových situacích přistupujeme k celkové imunosupresivní léčbě i při neznalosti příčiny, abychom pacientovi alespoň ulevili od svědění.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Co další vyšetření? | Od: Petr | 13.2.2017 15:55
Začala se mně na nohou tvořit plíseň, vyrážka neidentifikovatelného původu po celém těle, apod. Chodil jsem rok po doktorech. Nakonec pomohl jeden starý pan doktor alergolog (bohužel již umřel), který mně opakovaně týden v kuse bral výtěry z krku. Ve 3 z 5 pozitivita na Haemophilus influenzae (neznám už podtyp). Nasazen Bronchovaxom. Po 14 dnech konečně úleva. Podotýkám, že v krku mně nebolelo. Zmizela i plíseň na nohou, kterou jsem do té doby nikdy netrpěl.
Do té doby přesně jak říkáte. Všechny vyšetření negativní. Udělalo mně to po chřipce.
Zkusil bych ty výtěry a případně interní vyšetření. Tělo je celek. To že se "něco" projevuje na kůži není známka toho, že je problém s kůži. Je to smutné, ale je to tak. Nejsem lékař. Jen předávám dál svoji zkušenost.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: