Kožní vyrážka - uzliny za ušima

Dobrý den, před několika dny se mi na obličeji (okrajové části tváří, čela, kolem obočí), po celém krku a částečně na horní části dekoltu objevila vyrážka. Začalo to malou skvrnou na tváři a druhého dne se mi osypal celý obličej. Jsou to drobné krupicovité pupínky, nijak zvlášť nesvědí, zarudlé byly jen druhý den (zvýšená teplota), nyní v barvě pleti, ale nemizí. Nahmatala jsem si také zvětšené uzliny za ušima, velikost hrášku, bolestivé při dotyku, během dne občas zimnice, bolest hlavy. Jsem na stáži ve Francii, dnes jsem tu navštívila lékaře, bez nějakých testů mi předepsal "na zkoušku" glukokortikoidy (2x20 mg Solupred, na 4 dny) a antihistaminikum (wystamm - rupatadine 10mg, 1x denně na měsíc). Mám obavu hlavně z těch kortikoidů, je-li vhodné je užívat aniž by bylo zjištěno, co problémy vyvolalo. Proto se obracím na Vás a zajímal by mě Váš názor, mám-li tyto léky začít užívat. Doktor se mě ani neptal na rodinnou anamnézu, jestli užívám jiné léky, mám-li alergie, s čím jsem přišla do kontaktu nebo prodělala-li jsem "dětské nemoci"... 28 let, alergiemi jsem nikdy netrpěla, očkovaná jsem, beru euthyrox na št.žl., HAK, predispozice k trombozám. Mohou být tyto příznaky reakcí např. na plísně nebo bakterie, roztoče-z ložního prádla, špatně odvětrávané sprchy (plísně), změnu prostředí (jsem tu dva týden), alergie na potravinu, zdejší vodu popřípadě dětstká nemoc typu zarděnek? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Pokud není vyrážka provázena významnějším svěděním, je navíc teplota a bolestivé zvětšené uzliny, spíše bych se příkláněla k diagnose infekce než alergie a v tomto případě jsou kortikoidy naprosto nevhodné. Antihistaminika brát můžete, ale asi moc nepomohou. Doporučuji klidový režim, při vyšších teplotách paracetamol. Pokud jste neprodělala všechny dětské nemoci, tato eventualita připadá v úvahu. Při zhoršení stavu navštivte lékaře.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Štítná žláza dokáže hodně potrápit
Články: Štítná žláza dokáže hodně potrápit
Štítná žláza může...
Vyškrtněte průjem a zácpu ze života!
Články: Vyškrtněte průjem a zácpu ze života!
Možná patříte k lidem...
Bronchitida (zánět průdušek)
Články: Bronchitida (zánět průdušek)
Pod pojmem bronchitida se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Články: Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Lékař odebere krev, do...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Biologická léčba jako naděje pro pacienty s rakovinou ledvin?
Články: Biologická léčba jako naděje pro pacienty s rakovinou ledvin?
Biologická léčba. Sousloví...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x