Kožní znaménka

Dobrý den, paní doktorko, měla bych prosím 3 dotazy: 1) Byla jsem u kožní lékařky s cca 4 mm světle hnědým vystouplým znaménkem (ze kterého vyrůstá i chlup; mám ho řádově roky, přesně si nepamatuji, nezvětšuje se), jelikož si ho občas při holení poraním. Bylo mi řečeno, že jde o fibromek a doporučeno, pokud chci, odstranění laserem. Je opravdu možné fibrom diagnostikovat jen pohledem a nemusím se tudíž bát nechat si ho laserem odstranit? 2) Někde jsem slyšela/četla, že vystouplá znaménka, ze kterých rostou chlupy, nejsou riziková. Je tomu tak? 3) Můj bratr (30 let) má na ruce již od narození 2 veliká znaménka - ovály, řádově několik cm, hrubá, mírně vystouplá kůže, středně hnědá, hustě porostlá chlupy. V dětství s ním rodiče jezdili na onkologii, kde bylo zhodnoceno, že znaménka rostou tak, jak roste jeho tělo. V dospělosti jsem ho 1x přesvědčila k návštěvě kožní ambulance, kde znaménka prohlédli (myslím, že pouze okem) a řekli - pokud se nebudou bolavět, zvětšovat...., že nehrozí riziko. Opravdu jsou takováto velká, vrozená znaménka bezpečná, že nevyžadují pravidelnou kontrolu? Velmi děkuji za odpověď, jsem ze všech "těchto záležitostí" dost vyjukaná. H

Odpověď odborníka:

Milá Hanko, nemyslím si, že byste byla "vyjukaná", je správné, že se o takové problémy zajímáte! 1/pokud je znaménko neměnné roky, velikosti a barvy jakou popisujete, jde o klasický pigmentový nevus a odstranění bez zjištění histologie je bezpečné. 2/chlupy nejsou známkou bezpečného znaménka. Každý by měl chodit alespon 1x ročně na kožní a pihy nechat zkontrolovat, ideaálně dermatoskopem !3)Váš bratr taktéž, jeho znaménka jsou vrozená, ale to neznamená, že v nich nemůže dojít k malignímu zvratu. Souhrnem, chodte pravidelně na kontroly na kožní a buďte v pohodě!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Rentgenové vyšetření
Články: Rentgenové vyšetření
Rentgen, RTG, paprsky X je...
Dokáže nervy poničit už jen mírně zvýšená glykémie?
Články: Dokáže nervy poničit už jen mírně zvýšená glykémie?
Až polovina všech diabetiků...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Spolehlivě rozpoznat zánět spojivek se vyplatí
Články: Spolehlivě rozpoznat zánět spojivek se vyplatí
Červené a suché oči...
Cévní mozková příhoda
Články: Cévní mozková příhoda
Mozková mrtvice nebo-li...
S jakými neduhy zatočí červená řepa?
Články: S jakými neduhy zatočí červená řepa?
Beta vulgaris neboli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x