Krátkozrakost a astigmatizmus

  • Dotaz od: jana benešová
  • Publikováno: 11.3.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, prosím jestli by jste mi mohli jako laikovi vysvětlit oční vadu syna. V pěti letech nám zjistili oční vadu - krátkozrakost. Dostali jsme podle laického vysvětlení 0,5 dioptire na jedno oko a na druhé 1 dioptrii. Na další kontrole jsme dostali na jedno oko okluzor, prý se musí oko jakoby rozkoukat, na další kontrole - již jsme nemuseli okluzor používat - výrazně zlepšeno. Stav byl neustále stejný - dioptrie se neměnily. Kontroly jsme samozřejmě absolvovaly každý půl rok. Nyní jsme byli na prohlídce synovi se stav asi dost zhoršil. Napíši Vám zprávu od lékaře, jestli by jste mi ji mohli vysvětlit. RIGHT OBJ SPH -1,00 CYL -0,50*178 LEFT OBJ SPH -1,00, CYL -1,75*153 Diag. Amblyopia oc. sin sanata, Myopia cum astigmat oc. utq. Synovi je nyní 9 let. Vím, že jsou daleko horší nemoci nežli oční vady ale neznám důvod, proč se synovi zhoršil stav, když brýle nosil poctivě, doporučení lekaře je nosit brýle stále. Manžel ani já brýle nenosíme, nemáme žádnou oční vadu. Chtěla bych vědět, jestli mohu nějak zabránit tomu, aby se situace nezhoršovala, doufala jsem, že se bude oční vada zlepšovat a že syn nebude muset brýle nosit, je aktivní sportovec. P. doktorka mi sdělila, že tato oční vada se nezlepšuje, s růstem dítěte se spíše zhoršuje - má prý zploštělou rohovku, v dospělosti by se prý dalo uvažovat o operaci. Prosím Vás o Váš názor na náš problém. Ještě jedna otázka na závěr, zhoršuje se tato oční vada přílišným čtením, televize, počítač ? Moc Vám děkuji za odpověď a pomoc. Jana Benešová - matka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přílišným čtením a sledováním televize se oči namáhají a v konečném důsledku to může přispívat ke zhoršení krátkozrakosti, není ale na místě televizi a čtení dítěti zakazovat úplně. Myopia znamená krátkozrakost, dítě vidí dobře na blízko.Vaše dítě má krátkozrakost obou očí. Amblyopie levého oka znamená, že dítě na oko nevidí správně, ale oko není postižené, porucha je při zpracování visuálního vjemu, proto dítě nosilo okluzor, aby bylo druhé oko více "zaměstnáno". Astigmatismus má na obou očích a tato vada se koriguje speciálními skly, dle zkratek co jste uvedla, je má vaše dítě předepsány. Krátkozrakost se může v budoucnu zhoršovat, ale lze ji korigovat operací (nejdříve až v dospělosti). Určitě je nutné, aby dítě zůstalo v péči očního lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: