Kratší noha

Dobrý den, mám asi o 13mm kratší levou nohu. Mám to už od jakživa, ale lékaři mi to řekli až nyní v mých 28 letech, když jsem byl na vyšetření kvůli bolestem zad v dolní části a v SI skloubení. Krom jiných doporučení mám začít nosit podpatěnku 1 cm. Mám dva dotazy. 1. Pokud mám páteř nějakým způsobem "hnutou" může mi ji časem podpatěnka srovnat i když už dávno nerostu? Do 17 let věku bych tomu věřil, ale ve 28 to pomůže také? A 2. dotaz. Opravdu stačí jen podložení paty, nebylo by lepší podložit celé chodidlo? Vždyď ve fázi chůze kdy se pata odlepí od podlahy a stojím jen na špišce (než dokončím krok) tak mi podpatěnka moc platná není, nebo to nevadí? Moc Vám děkuji za vysvětlení a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byste měl páteř ´´hnutou´´ z důvodu nestejné délky končetin, jednalo by se pravděpodobně o skoliózu. Tato by byla dobře zjistitelná na RTG snímku. Bez znalosti tohoto vyšetření, nejlépe před aplikací podpatěnky a po její aplikaci s časovým odstupem, nelze zjistit, zdali skoliózu máte a zdali se jedná o tzv. strukturální změny, tedy trvalého charakteru, nebo pouze o postavení, které je reverzibilní. Se vzrůstajícím věkem samozřejmě stoupá pravděpodobnost strukturálních změn, při rozdílu 13mm současně ale spíše nelze předpokládat příliš závažnou skoliózu. Formu podpatěnky prosím konzultujte se svým protetikem.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: