Krčná chrbtica

Prosím o vysvetlenie MR vyšetrenia a Váš názor,či je vhodná operácia.V SAG rovine zachytený rozsah zadná jama-Th3. V TRA rovine seg. C2-C7 v jednom bloku. Napriamená krivka cervikálnej lordózy s blok. postavením. Telá stavcov sú primeranej výšky, intervertebrálny priestor C5-C6 je mierne redukovanej šírky, so zníženým signálom materiálu diskov v T2 váženom obraze v seg. C2-C7. V seg. C2-C3 diskrétna protrúzia disku do cca 2mm, s prejavmi unkovertebrálnej spondylózy bilat.,výraznejšie vpravo s naznačenou stenózou pravostranného laterálneho recesu. Naznačená stenóza pravostranného neuroforamenu. V seg. C3-C4 cirkulárna protrúzia disku s maximom laterálne bilat. do 4mm, s lemom unkovertebrálnej spondylózy, s tlakom na ventrálnu plochu durál. vaku, diskrétnym naliehaním na miechu a reziduálnou šírkou spinálneho kanála do 9mm, s miernou stenózou oboch laterál. recesov. Mierna stenóza oboch neuroforamenov. V seg. C4-C7 cirkulárna protrúzia disku do 3mm, s lemom spondylózy a unkovertebrálnej spondylózy bilat., s tlakom na ventrálnu plochu durál. vaku, naliehaním na miechu a reziduálnou šírkou spinálneho kanála do 8mm, s miernou stenózou oboch laterál. recasov. Mierna stenóza oboch neuroforamenov. Miešny stĺpec je primeranej šírky, bez ložiskových lézií, bez známok sekundárnej kompresívnej myelopatie. Pre a paravertebrálne priestory bpn. Spondylóza, artróza. Skelet bez patolog. signál. zmien. Vek 38 rokov. Problémy pretrvávajú cca 1,5 roka- tŕpnutie rúk,závrate, bolesti krku, šije, a ramien, slabosť v hornej časti rúk a stehien. Pri práci v predklone rozmazané videnie. Bolesti hlavy. MR mozgu, očné vyšetrenie v poriadku. Doterajšia liečba- rehabilitácie, obstreky, ozón - nepomohli. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, MRI popisuje degenerativní změny krční páteře, při kterých dochází k vyboulení plotének, které jsou v kontaktu s míchou a dále k zúžení otvorů pro odstup míšních kořenů. Mícha sama o sobě není postižena. Operaci tohoto postižení při selhávající konzervativní terapii lze sice provést, svízelná je ale zejména otázka rozsahu případné operace a případný efekt operace. Všechny postižené ploténky vypadají takřka stejně, mezi vyboulením 3 a 4mm není zásadní rozdíl a Vaše obtíže jsou bohužel taktéž velmi polytopní, neodpovídají tedy postižení jedné konkrétní ploténky. Operace by tedy nemusela přinést zásadní zlepšení, proto bych doporučoval spíše ještě co nejvíce akcentovat konzervativní léčbu.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Slzy, které neznamenají dojetí
Články: Slzy, které neznamenají dojetí
Ne vždy musí slzy odrážet...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sedm mýtů o bolestech zad
Články: Sedm mýtů o bolestech zad
Většina z nás zná potíže se...
Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Články: Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Očkování proti žloutence A...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: