Krční mandle

Dobrý den, neustále jsem nemocná, buď kašel nebo rýma a pravidelně 2-3x do roka angína už po dobu asi 10ti let. Posledních asi 5 let se mi tvoří na mandlích čepy, povrch mandlí už připomíná měsíční krátery. Před dvěma měsíci opět silný produktivní kašel. Asi po týdnu trvání kašle jsem zakašlala a cítila jsem jak se mi něco uvolnilo (nejspíš čep) a sklouzlo někam do krku kde mě to dráždí dodnes, měla jsem něco na kloktání, vykašlávání, ATB a nic z toho nepomohlo. Na ORL se na mě doktorka tvářila jak na hypochondra, prý že v krku nic nemám, výtěr negativní a když jsem řekla, že bych chtěla mandle odstranit, vysmála se mi s tím, že bych musela mít angínu 7x do roka, že to není žádný dobrý den, chci odstranit mandle. Přitom na netu jsem se dočetla, že opakovaná angína 2x do roka několik let po sobě, je důvod k odstranění mandlí. Momentálně kašel, bolest hlavy, kloubů, v krku, zduřelé uzliny na krku, teplota 37,5

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Marťo. Na Vašich mandlích jsou podle fotky patrné změny odpovídající častým infekcím, nutno ale v souladu s vyjádřením ORL lékařky říci, že o zas tak pokročilý nález nejde. Příčin opakovaných infekcí (které podle Vašeho popisu jsou spíše virové...) může být celá řada a před úvahou o event. odstranění mandlí je třeba zhodnotit, co se na nich může podílet - k tomu je třeba znát podrobněji a celkově Váš zdravotní stav a životosprávu, proto je vhodné v tomto ohledu nejdříve konsultovat Vašeho praktického lékaře. Indikace k odstranění mandlí musí být dostatečně podložena a samotný počet infekcí typu angíny za rok a "vzhled" mandlí jsou jen jedním z aspektů, kterém hrají roli.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: