Krční mandle

Dobrý den.Už několik let trpím na časté bolesti v krku,většinou doprovázené zduřením obou mandlí,někdy s viditelnymi čepy.Vetšinou závěr od lékaře zní TONSILLITIS ACUTA.Bolesti se vyskytují 1 krát za měsíc.odezní většinou sami za 2-3 dny,někdy za použití dezinfekčních pastilek.V minulosti jsem mívala často anginy,ve stěru byl patrny streptokokus,ale nejsem si tet jista jestli to byl agalacie nebo jiny.Po přelačení ATB,byla v kontrolním stěru, běžná bakter.flora.Stále mám již několik let mírně hypertrofickou levou tonsillu.Před 4 měsici jsem podstoupila revizi dutiny děložní pro missed abortion g.h.11.Během začátku těhotenství jsem byla nachlazená.Chtěla bych se zeptat jestli můžou mít stále opakující se infekce v krku vliv na vývoj plodu a zda by nebylo lepší podstoupit tonsillectomii?Při bolestech v krku mám také často oboustranně zvětšené uzliny,před kyvači v horní třetině.Když jsem byla naposledy na ORL ambulanci,Bylo mi řečeno,že mám být ráda,že mandle mám a čepy to být nemusí,ale pouze zbytky stravy,které se usazují v prohlubních mandlí.Chtěli by jsme se z manželem pokusit o další těhotenství,ale nevím jestli by nebylo lepší první vyřešit problém s belestmi v krku,aby opět nedošlo k něčemu.Děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Ačkoli by místní zánět v krku neměl mít velký vliv na těhotenství, určitě uděláte dobře, když se potíže pokusíte nějak vyřešit, ideálně i před otěhotněním. Jak? Tady je každá rada drahá. Vynětí mandlí (tonsilektomie) by nejspíš zabrala, ale je vyříznutí postiženého orgánu opravdu řešením? Na místě by bylo podpořit lokální i celkovou imunitu : otužování ve studené vodě, častý pobyt venku, sport, pestrá strava, ovoce , zelenina. Doma netopte nad 21-22 stupňů, spěte v chladnější místnosti. Pokud to nepomůže, můžete zkusit vyhledat lékaře celostní medicíny (holistické).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: