Krční páteř

Dobrý den, pane doktore. Měla bych dotaz ohledně mých "stavů". Před cca rokem a půl se mi začalo být divně - motala se mi hlava. Bývalo to zpočátku jen občas později i několikrát týdně. Po nějaké době jsem navštívila svou obvodní lékařku, která mne poslala na RTG krční páteře - ve zprávě z rentgenu bylo pouze , ze je naznačena esovitá skolioza, napřímená krční lordosa. Dens axis lehce deviován do prava, pravá štěrbina C1/2 užší - mohla bych Vás požádat o vysvětlení rentgenu. Byla mi doporučena rehabilitace - zde probíhalo pouze cvičení formou úklonů a rotace, následně bylo zlepšení na nějakou dobu. Od začátku letošního roku se potíže vrátily spolu s dýchacími problémy - nemožnost se plně dodechnout - znovu jsem byla u lékařky, ale jediné , co jsem se dozvěděla bylo, že každého bolí záda :-( ... Začala jsem to tedy řešit trochu sama - objednala jsem se k fyzioterapeutovi, který mne "napravil", údajně se mi blokuje kromě krční a hrudní páteř -prý mám i svaly v křeči. Opět chodím na rehabilitace, tentokrát jiné než před rokem - nahřívání parafínem, ukázali mi protahování svalů + elektroléčba. Teď je to tak, že zhruba 2 dny se cítím úplně perfektně, ale potom přijde den, kdy je obtížné dýchání, začnu cítit tuhnutí krku (pocit jako když by krk otékal, ale otok na něm vidět není)a k tomu se i občas přidá i pocit jakoby "knedlíku" v krku. Už si připadám jako "blázen" - k obvodní lékařce se mi jít nechce, protože bych opět slyšela jen, že problémy se zádami nejsou žádná nemoc, že to trápí "každého" a tím je vše uzavřeno. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné, že tyto dýchací a ostatní problémy opravdu mohou souviset s blokací a ztuhlými svaly v krční případně i hrudní páteři? Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na RTG je obraz posunuté osy páteře na podkladě blokády páteře. Ano Vaše problémy mohou být způsobeny "páteří", což potvrzuje, že vždy dojde ke zlepšení. Lze předpokládat, že obtíže se "zády" budete mít již celý život a celý život budete muset cvičit, rehabilitovat, udržovat se v kondici, když o vynecháte..... znovu se vše objeví.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x