Krční páteř

Dobrý den,mám dlouhodobě problém s krční páteří,problém se zhoršil po čtyřdením ležení v teplotách při chřipce.Nepomáhá nahřívání soluxem,mazání,cvičení,krční límec ani infusní terapie-ta jen na několik hodin. Na MR byly zjištěny tyto změny sinistroskoliosa C páteře,synostoza obratlů C2-3 a Th 1-3,sekundární zúžení páteřního kanálu v úrovni C3-C6/7 na 9 mm,pravostranná paramediální hernie disku C4/5,protruze disků C5-7,značná pravostranná foraminostenoza C3-7 spondylogenní etiologie v seg.C3/4.Neurochirurg zatím rozhodl neoperovat.Jsem na neschopnosti,kterou mi OL již chce ukončit,přes veškeré potíže -bolest jde i do ramen.Padla zmínka i o invalidním důchodu,což si myslím,že mi nikdo nedá,ale jak dále pokračovat-prosím o Vaše doporučení,předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Máte opravu velké množství chronických změn. I dle popisu se však jeví, že operace v této chvíli nehrozí-to však nelze jen dle popisu, je třeba i klinické vyšetření v korelaci se subjektivními potížemi.Popisovaná dosavadní léčba je jen léčba pomocná, která zklidňuje bolesti, mírní napětí ve svalech, nic však nezmění,bohužel často bývá brána jako dostatečná. Pokud nezačnete léčit " aktivně terapeutickyů, což ve Vašem případě alespoň na začátku, tzn. nyní se současnými potížemi musí provádět lékař, který takto pracuje, tak po nějaké době kontrolní vyšetření ukáže zhoršení stavu a k operaci se nakonec propracujete, což samozřejmě není správné řešení. Aktivní fyzioterapie je léčba od příčiny, zlepšení funkčních poruch celé páteře, tam kde je to dosud m ožné, současně začít dle zácviku cíleně cvičit, aby bylo možno obnovit( ale současně se zlepšením) i svalové vazby a postupně je ve zlepšeném stavui stabilizovat. Cvičit bude třeba stále, byˇt za zstabilizace už ne tolik. Rozbor pracovních, i mimopracovních ergonomických podmínek je nezbytnou součástí léčby( a samozřejmě jejich zlešení. V situaci s bolstmi a funkčními poruchami člověk není schopen zaujmout správný psotoj či posed. Po zlepšení je to ale nezbytné, jinak zlepšení prostě buzde pouze krátkodobé. Po stabiliuzaci může samozřejmě stačit i pravidlené cílené cvičení a občasný běžná fyzioterapie. V situaci, jakou popisujete to však možné není. V ČR, takto pracují často neurologové, TV a sportovní lékaři a rehabilitační lékaři. Bohužel je jich však málo.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x