Krční páteř

Dobrý den!Můžete mi prosím vysvětlit co znamenají nálezy na mé MGR a co to popřípadě pro mě znamená a co mě čeká?Již asi 2krát jsem si žádala o vysvětlení co se týkalo jak krční tak bederní páteře asi před 2lety.Nyní mi dělaly novou MGR tak prosím o vysvětlení!-MR Cpáteře v T1aT2/TSE sag,T2/FFE tra v rozsahuC5-C7,nativní 2D perimyelografie.vyrovnaná Clordosa po úroveň C6.Diskopatie a spondylartróza v etáži C5/6 a C6/7.C5/6-dehydratace a snížení disku,osteofytické prominence přilehlých těl.změn vedou k ventrál.a vemtrolater.kompresi durál.vaku, více vlevo paramediálně,zde lehce ventrálně imprimují míchu.Nejsou však známky kompresivní myelopaltie.Spondylartróza s periartikulárními prominencemi působí dorzolater.impresi durál.vaku,avšak poněkud kaudálněji od úrovně disku.sagitál.rozměr páteř.kanálu je cca 10mm.-C6/7-diskopatie,osteofytická prominence těl,excentricky více vpravo paramediálně.Komprese durál.vaku ventrolater. vpravo,s event.možným tlakem na kořen C7.V této etáži bez zřetel.komprese míchy.Podíl degerat.spondylartropatie je relat.mírnější.Mírnější protruse disků,doprovázené přihrocením těl jsou patrny v etáži Th2-4,Th5-7,jen lehčí ventrál.imprese durál.vaku,bez komprese míchy.Závěr:diskopatie a spondylartróza v etáži C5-6 a C6-7.V etážiC5-6 osteofyty těl,více vlevo s maximem paramediálně,lehčí ventrolater.levostran.imprese míchy.V etáži C6-7 osteofyty těl,excentricky více vpravo paramediálně.Komprese durál.vaku ventrolater.vpravo,s event.možným tlakem na kořen C7 vpravo!!Mám časté a silné bolesti hlavy,točení a závratě,brnění rukou,bolesti až do loktů,špatný cit v prstech.Mám i problémy s bederní páteří!Tak bych ráda věděla co mě čeká a na co se mám připravit! Předem moc děkuji a přeji pěkný večer!Dagmar

Odpověď odborníka:

V oblasti pátého až sedmého krčního obratle je popisována porucha (úbytek vody a snížení) meziobratlových plotének a kostěnné výrustky na obratlích, což mírně tlačí na míchu. Navíc kostěnné výběžky utlačují nervový kořen v oblasti 7 krčního obratle.Léčbu indikuje vždy neurochirurgické konzilium, jestliž máte obtíže a tento nález na MR, může Vám být doporučena operace.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: