Krční páteř

Už asi měsíc mám pocity závratě - při pohybu hlavou, ale i při pohybu očima. Při pohybu očima mám až pocity světloplachosti, ne vždy. Bolesti v oblasti krční páteře nejsou, pouze při dotyku vzadu na krku na obratle. Cítím zatuhlost krku, možná je to ale proto, že mám už asi 14 dní fixanční límec. Se zafixovanou hlavou jsou pocity závratě menší. Výsledek rentgenu krku je: V a.p. projekci je AE skloubení symetrické a jsou patrny pokročilejší spondylartroticé projevy ve skloubeních unkovertebrálních těl C5 až C7. V boční projekci je krční lordoza napřímená s patrným funkčně blokovým postavením těl C 5 až 7. Současně jsou projevy chondrozy plotének C 5/6 a C 6/7 se zúžením odpovídajících meziobratlových prostorů asi na polovinu a s patrnou lehkou sklerotizací a hlavně nerovností korespondujících krycích ploch. Marginálně jsou pak na C5 až C7 0,7-0,9 mm velké spondylofyty. Můj dotaz: Hrozí zhoršení stavu? Co se dá udělat pro zlepšení?

Odpověď odborníka:

Jedná se o degenerativní změny v rozsahu krční pateře se změnami na meziobratlových kloubech, s existujícími výrůstky a zúžením meziobratlových prostor.. Změna osy krční pateře. Měl byste si dát provést vyšetření magnetickou rezonancí na zjištění změn měkkých tkání v oblasti krční pateře, především možných výhřezů meziobratlových plotének nebo spíše ploténky. Kromě toho i vyšetření ka ušním oddělení pro poruchu vestibulárního ústrojí, příznak závratě při pohybu očních builbů. Je pravdou, že až 70% poruch rovnováhy má původ v degenerativních změnách krční pateře. Podle výsledků léčba. Většinou na rehabilitaci pohybovou terapií a fyzikální léčbou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: