Krční páteř

Dobrý den, prosím o radu po operaci krční páteře MR dekonpresi foramina C5/6 vlevo, foramen dekomprimováno, prominence osteofytu trvá, posterolat.osteofyty C6/7 vlevo také bezezměn. Trvá braz chondrozy disku C5/6 a c6/7 s dorzálními prostruzemi podél osteofytu. Bolesti levé ruky a zad trvá. Podstoupila jsem opich pod CT bez větší úlev. Podle vysvětlení by mi měl výrustek utlčova nerv. Po prohlídce neuorologem mi bylo řečeno, že ke kořenovému dráždění nedochází a bolesti mám pouze únavou svalů. Tak tomu moc nerozumím a jakou léčbu bych měla dál podstoupit. Děkuji Monika

Odpověď odborníka:

Změny, které na pooperačních rtg nebo CT a MR se nacházejí jsou někdy opravdu oříškem k řešení. Zásadou je že ne všechny změny na těchto zobrazeních mají jednoznačný vztah k potížím, že potíže pacienta mohou jít zcela odjinud a z jiných struktur.Na příklad o etáž výše nebo níže. Mělo by být zásadou, že neléčíme rtg snímek, ale pacienta. Pokud potíže existují je třeba neurologicky a dalším vyšetřením zjistit zda jsou ve vztahu k tomu co na rtg snímku nacházíme. Po operaci se opakovaně operuje s velkou rezervou a opatrností, je třeba vyčerpat všechny neoperativní postupy a možnosti, rehabilitaci, medikaci, infuze, nástřiky pod CT, a také lázeňskou léčbu. Kde je nezbytí a nález je jednoznačný potom se operovat musí. Nejlepší informaci samozřejmě poskytne váš operatér.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: