Krční páteř

Dobrý den, je mi 19 let a jsem 4 roky po operaci hrudní skoliózy páteře, mám v zádech titanové instrumentarium (Th3-11). Od té doby trpím s krční páteří. Na začátku léta se mi začala motat hlava, jako by mě nohy nenesly, poruchy rovnováhy, měla jsem pocit, že padám dozadu...proto mi neurolog doporučil rehabilitaci. Před týdnem jsem skončila s 10denní rehabilitací (magnetoterapie, měkké techniky, cvičení). Ted mám pocit cizího tělesa v krku, hrozně mě tlačí na hrudi, velmi těžko se mi dýchá, někdy mě brní i ruce, což mě děsí. Stále se mi motá hlava. Už čtyři dny nejsem schopná nic jíst, vůbec nemám chuť ani hlad, jsem unavená. Myslíte si, že všechny tyto problémy mohou být od krční páteře? Nebo se může jednat o jiný problém, jaké vyšetření bych měla podle Vás absolvovat? Mohla rehabilitace krční páteř takto rozbouřit? Absolvovala jsem: neurologické vyšetření, RTG plic, RTG krční páteře (blok. kyfotizace C páteře při C6, sinistroskoliosa, osteochondrosa C6-7), gastroendoskopii. Moc děkuji za Váš čas a Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Uvedená léčba opravdu mohla "rozbouřit" krční páteř, svaly v této oblasti a následně i krč.ganglia sympatického nervstva. I při optimální léčbě k tomuto stavu může dojít. ve většině případů však s pouze několikadenním trváním. Pokud je reakce až tolik protivná, jak popisujete, tak to vypadá na dvě možné situace. jedna možnost je, že léčba byla nepřesná, nedostatečná ve smyslu zlepšení funkce a následně nesprávné či opět neodtatečné cvičení na svaly v této oblasti. Druhá možnost je také docela pravděpodobná, vzhledem k popisované situaci, stavu po operačním řešení skoliozy se jedná o letitou svalovou dysfunkci, na pdokladě této můžete mít tak slabé podpůrné svaly mezi obratly, že i přes správnou léčbu a správné cvičení prostě" nepodpoří" správnou funkci na dělší dobu. Chtělo by to minimálně konsultaci buď u mě nebo u kolegy, který pracuje metodu aktivní fyzioterapie. Tato situace sice není častá, nikoliv však neznámá. Vzhledem k malé frekvenci však naši lékaři a yfzioterapeuti často nemusí být schopni adekvátně pomoci.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x