Krční páteř

Měl bych na Vás dotaz. V srpnu mi bude 24 let a už rok mám problém s krční páteří. Příznaky: únava, obrovské točení hlavy, zvracení, hypertenze (v záznamech 180/100), pískání až hučení v levém uchu -> tlaky v hlavě v oblasti týlu, 2x kolaps. Mám za sebou veškeré vyšetření: CT mozku na podezření Meniera, kardio, ušní, nosní, krční a vše v naprostém pořádku. Testy krve vždy v pořádku. Medikamenty: Prestarium neo 5, Dimexol, Diazepam. Mám za sebou denní aplikace plynu CO2/CP. Nyní jsem na denních infusích a zatím bez výsledku (2 týdny). Na RTG pozitivní nález pro postavení páteře v C1/2. Rehabilitace za mnou (elektroléčba, prohřívání, soukromý masér+cviky) Nynější stav: O-Hautant/Stoj III okluzí stabilní, CP volná, výrazná suboccipiální bolest sin! Subccipitální spasmus utr- více sin, a dále SGMS při C1-4 více sin, rhigidní bloky 0/C! a dále C1/2/3/4 sin. Zá: M530! -2x PIR na CP -2x man 0/C1/C2 - sups uvolněn CC jen vlevo/obranný Spasmus CP!! Prosím o radu odborníka jak se tohoto vzrůstajícího a chronického problému jednou pro vždy zbavit! Trhání krkem mi už můj lékař dělat nechce-prý pracuje na hraně. Rád bych žil stejný život jako dřív. Děkuji mockrát!!

Odpověď odborníka:

Pane Martin,
co se týká Vašich přáznaků: hypertenze není od páteře, je to samostatné onemocnění. Pokud máte vyšší tlak, Prestarium musíte užívat. A nestabilní tlak může přispívat a zhoršovat Vaše problémy s krční páteří. Lidé také obvykle kvůli bolestem krku nekolabují, tady bude také spíše souvislost s kolísáním tlaku.
Pískání v uchu a motání a bolest hlavy s krční páteří souvisí, zejména máte-li blokády v její horní části. Blokáda je omezení pohybu mezi klouby obratlů. Jak jsem uvedla výše, hypertenze může zhoršovat Vaše problémy. Při její nedostatečné léčbě se také objevují bolesti hlavy a motání.
Pokud jsou veškerá vyšetření v pořádku soustředila bych se na intenzivní léčbu. 14 dní být na infuzích je hodně dlouho. Zřejmě dostatečně nezabírají a proto bych v nich nepokračovala. Dlouhodobé užívání Dimexolu se dnes nedoporučuje. Nemáte žádný lék na zlepšení prokrvení, který by mohl příznivě ovlivnit motání a pískání. Může se třeba opatrně začít preparáty s Gingiem. Jsou i účinnější léky na závratě a na zlepšení prokrvení. Je potřeba se o nich poradit s lékařem neboť mohou zesilovat účinek Prestaria a tím snižovat tlak.
Nevím jak užíváte Diazepam a jestli pomáhá. Jen bych ráda upozornila, že jeho účinky jsou velmi krátké a je návykový. Nesmí se s ním také řídit. Existují vhodnější léky na zklidnění přes den nebo na noc pro lepší spánek s delším účinkem a minimálním rizikem závislosti.
Pokračovat v trhání krkem také nedoporučuji. Pomůže to jen na chvíli a blokády se vždy vracejí. A v případě horní krční páteře je vyšší riziko poškození pacienta.
Je potřeba zvolit aktivnější způsob léčby. Vy sám by jste se měl více zapojit do terapie. Vše, co jste absolvoval je pasivní přístup. Měl by jste v rámci rehabilitace více cvičit. Nejen s fyzioterapeutem, ale hlavně denně doma, to co Vás naučí. Série 5 nebo 10 procedur na rHB Vám nepomůže. Potíže máte rok, nečekejte, že zmizí za týden. Máte na výběr pasivně ležet na lůžku na kapačkách nebo na masážích (ty dosud nepomohly) a litovat se nebo na sobě pořádně zapracovat a věnovat se adekvátně svému tělu, které potřebuje Vaši péči.
Vzhledem k chronicitě potíží a mé domněnce, že Vás tyto potíže velmi obtěžují a omezují v běžném životě, zvažte i psychoterapii a event. antidepresiva. Mohou pozitivně ovlivnit Váš náhled na uzdravení a snahu o zmírnění či vymizení potíží.
S pozdravem.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: