Krcni potize s upornym hlenovitym kaslem

Dobry den pane doktore, uz pres mesic mam potize s hlenovitym kaslem. Nejprve mi byl diagnostikovan zanet nosohltanu, prisel jsem k pani doktorce s kaslem, rymou, zimnici a zarudlym krkem, ktery bolel. Podotykam ze po celou dobu mych potizi nebyla pritomna teplota. Po 3 tydnech lecby kdy jsem tyden uzival bioparox dale tantum verde a acc. My bylo divne ze jedine co se zlepsilo byl krk ktery sice prestal bolet ale stale byl zarudly a uplne vzadu na sliznici jsem mel takove vystupky ktere mam stale. Navic mam stale cervene oci (cervene zilky). Byl jsem tedy jeste na vyterech ktere jsou negativni. Patral jsem n internetu a podle priznaku jsem si nechal udelat test na chlamydie pneumoniae. Ty jsou take negativni. Navic mam docela vystouple uzliny v trislech, jedna je nepavidelna a ma asi 2 cm ale uzliny mam hmatatelne od mala. Kazdopadne nevim co dal.. Ted jsem dobral 3denni antibiotika ktere jsem mel doma ze zoufalosti ale ty take asi moc nezabiraji.. Stale me trapi zarudly krk s vystupky v zadu na sliznici, uporny hlenovity kasel, obcasne zimnice, ryma, zarudle oci.Bez teplot. Mozna zvetsene uzliny, nejsem schopen objektivne posoudit. Mohlo by se jednat o neco vazneho pane doktore? Jakeho lekare vyhledat? Co si myslite vy? Prikladam foto krku. Predemsi v azim vasi pomoci.

Odpověď odborníka:

Dane. Infekce v oblasti horních dýchacích cest jsou jedním z nejčastějších důvodů k návštěvě lékaře, v těchto zimních měsících obzvlášť. Původ mají častěji virový, méně často bakteriální. Uplatňovat se může i alergická složka, dále také faktory vnějšího prostředí (prach, kouření ap.) a jiné. Průběh infekce může být rychlý, kdy dojde k odeznění příznaků samovolně či po léčbě během několika dnů, ale také protrahovaný, kdy potíže přetrvávají i týdny, může dojít i ke komplikacím ve formě postižení např. vedlejších nosních dutin či středouší. To záleží jak na vyvolavateli infekce, tak na stavu našeho imunitního systému a dalších faktorech. Do určité míry, jsou-li příznaky mírné, lze zkoušet samoléčbu ve formě kloktání (odvar ze šalvěje, heřmánku, ale třeba i vlažný slaný roztok - několikrát denně) či různé komerční roztoky ke kloktání a cucací pastilky (již jste zkoušel, jak píšete), byť jde vesměs o "lidová moudra" bez vědecky prokázaného účinku. Pomoci mohou Priessnitzovy obklady na krk, třeba na noc. Bioparox jste už také zkoušel... Celkově by bylo vhodné dodržovat spíše klidový režim, hodně spát, postarat se dostatečný přísun vitaminů - to vše může napomoci tělu, aby se s infekcí vypořádalo. Váš nález, alespoň pokud lze soudit z fotografie, nevypadá nijak dramaticky, spíše bych tipovala na virový původ, ale samozřejmě nemohu soudit jednoznačně. Jelikož se Vaše potíže již nějakou dobu táhnou, doporučovala bych navštívit lékaře znovu. Vhodnou volbou může být lékař ORL - ordinace ORL najdete prakticky na každé poliklinice či jiném podobném zdravotním zařízení. Výtěry, i když byly negativní, je někdy vhodné zopakovat - nicméně měl by být min. týdenní odstup od léčby antibiotiky, jinak je vysoká šance, že výsledky budou falešně negativní. Pokud se potíže na ORL nepodaří vyřešit, pak by nebylo od věci vyšetření alergologem-imunologem. K uzlině v tříslu se blíže nevyjádřím. U štíhlých lidí nemusí hmatná uzlina v tříslu znamenat patologii, navíc píšete, že to máte již od mala. S nálezem v krku to spíše souviset nebude, ale samozřejmě to musí posoudit lékař, který má možnost Vás vidět a blíže vyšetřit, zde by bylo nejspíše na místě konsultovat Vašeho praktického lékaře. Přeji, ať se potíže zdárně vyřeší.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
Články: Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
Patříte mezi ženy, které...
Laryngoskopie
Články: Laryngoskopie
Laryngoskopie je vyšetření...
Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Články: Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Důvodem k první návštěvě...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
I mráz může poranit kůži
Články: I mráz může poranit kůži
Mráz dokáže kromě krásných...
Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Články: Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Mnoho lidí si myslí, že...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ischemická choroba dolních končetin
Články: Ischemická choroba dolních končetin
Ischemická choroba dolních...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: