Kreatinin v krvi

Chtěla jsem se zeptat na radu. Můj manžel byl dlouhodobě velmi unavený, spavý, bez nálady. Z krevních testů vyšlo že má velmi nízké hodnoty kreatininu v krvi (bohužel neznám přesnou hodnotu, ale dle lékaře jde o velmi nízké hodnoty). Jeho lékař mu nakázal klidový režim bez cvičení, max.plavání a za měsíc má přijít znovu na kontrolu krve. Problém je v tom, že můj manžel je kulturista a má na sobě cca 55 kg svalové hmoty a k tomu 3 výhřezy na zádech. Pravidelně cvičí dle nbařízení ortopeda. Pokud přestane cvičit, svaly mu kolem páteře ještě více povolí a hrozí mu, že bude mít velké problémy se zády...tím myslím, že už bude mít problém i s chůzí. Jeho doktor odjel na dovolenou a proto jsem tento problém chtěla konzultovat s vámi. Dle jeho lékaře hrozí skoro kolaps ledvin, pokud nepřestane cvičit, ale pokud nebude cvičit hrozí zase kolaps páteře. já jsem jen laik, ale dočetla jsem se, že nízký kreatinin znamená úbytek svalové hmoty - manžel ztratil cca 5 kg svalů během roku, myslela jsem si, že když svalovou hmotu opět přibere, kreatinin se dostane do normálu a s tím i ledviny. Může teda manžel alespoň rehabilitační cvičení na páteř? Děkuji moc za radu, snad jsem to napsala srozumitelně

Odpověď odborníka:

Pro stanovení možného selhání ledvin bych doporučovala ještě další vyšetření. Bylo by potřeba stanovit odpad bílkoviny v moči, zjistit hladinu celkové bílkoviny a albuminu v krvi, biochemické vyšetření moče, a doplnit ultrazvuk ledvin a močového měchýře a ev. vylučovací urografii a ev. další vyšetření. Tato vyšetření by Vašemu manželovi udělali na nefrologii. Při onemocnění ledvin se také doporučuje ledvinová dieta, kde je snížený obsah bílkovin. Co se týče fyzické aktivity, není vhodné fyzické přetížení. Pokud bude Váš manžel cvičit úměrně, může si klidně udržovat kondici a rehabilitační cvičení na páteř jsou více než vhodná.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Lumbální punkce
Články: Lumbální punkce
Lumbální punkce, slangově...
Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Články: Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Alergie mívá různé projevy...
Smršť hormonů zvaná menstruační cyklus, víte o něm všechno?
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Závislost na opiátech
Články: Závislost na opiátech
Drogy ze skupiny opiátů...
B-komplex: ideální potrava pro nervy
Články: B-komplex: ideální potrava pro nervy
Možných příčin postižení...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: