Křeče kyčlí při spánku

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, už nějakou dobu se mi v noci stává, že mě v noci probouzejí křeče v oblasti kyčlí (někdy i 8x během celé noci). Stává se mi to vždy když spím na boku. Snažím se naučit spát na břiše, ale bohužel se během noci vždy převalím na bok. Nějak mě nenápadná čím by to mohlo být. Je pravda, že jsem během roku a půl zhubla cca 40kg, a skoro rok jsem vegetariánská + mám alergii na laktozu, ale vše se snažím nahrazovat. Chodim darovat krev a krevní plazmu + jsem zapsána v registru kostní dřeně. Všechny testy, které v nemocnici k tomuto patří mám v pořádku. Moje obvodní paní doktorka mi dělala před 2 týdny krevní testy (jaderní testy, stav železe a nějakých dalších složek, a HIV a žloutenku, protože jsem dobrovolník v jedné organizaci, kde pracuji s bezdomovci a s narkomany) všechny hodnoty byli v pořádku. Tak jsem se chtěla zeptat, co si myslíte, že bych měla dělat? Předpokládám, že mi bude chybět jen nějaká látka, ale moc nevím která :-) . Jim nějaké vitaminy, ve kterých je obsažen vitamín A,B12,C,D,E, kyselina listová, železo, hořčík, zinek a selen. A občas si vezmu i Magnezium.

Odpověď odborníka:

dobrý den. Bolesti lokalizované do oblasti kyčle, vázané na polohu na tomto boku bych nepřisuzoval přítomnosti nebo nepřítomnosti některého prvku v potravě. Jednostranné diety bych také nedoporčoval. Váhový úbytek může změnit podkoží, svalovou hmotu a může sei na změně a náchylnosti části těla na tlak také podílet.. Bolesti mohou vycházet z kyčle, záleží jestli jsou bolestivé pohyby v kyčli, rekacena přenos váhy na tuto končetinu. Podobné potíže často vidíme u přetížení úponů svalů nad kyčlí- oblast tzv trochanteru na stehení kosti. Je zde může být i drráždění pod šlachami svalů stehna. Nejvhodnější jsou vciky na uvolnění svalů na zevní straně stehna- vsedu na stole- nohy necháte viset dolů, přiložíte si ruku zevně na koleno a lehce proti ní zatlačíte- tak max l/3 silou, budete tlačit stejně / důleřité/ a počítat pomalu do deseti a povolíte, Opakovat lOx, min 2-3x d- Lokálně můžete zkusit mast s antirevmatikem Veral, Indomebene ev na např kostival. Lze u lékaře i aplikovat speciální obstřik k trochanteru. Pokud se nebude stav lepšit navšívit lékaře, nejprve asi ortopeda, aby se posudil stav kyčelního kloubu. Je možné i užívat hořčík, magnesium 2x 0,5 g tabletu. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x