Křeče po výronu kotníku

Dobrý den, před rokem a půl jsem měla výron kotníku. Doktor se mi Tehdy na to ani pořádně nepodíval, jen mě poslal na rtg a když viděl, že to zlomené není, dal mi ortezu. Vím, že mi ten kotník alespoň částečně vyskočil z kloubní jamky, pamatuji si, jak mi to vyskocilo a vrátilo se, jako by se to stalo včera. Nicméně i po 14 dnech jsem to měla stále napuchle a nemohla jsem došlápnout. Doktor opět nezkusil ani hybnost a poslal mě domů i bez jakékoliv rehabilitace. Aktivně sportuji a při vyšší námaze mi z kotníku výstřeluji křeče do lýtka až pod koleno a při došlapu je bolest větší. Snažím se brát hořčík, ale ten nepomáhá. Pomůže až několikadenní klid, ale po pár trénincích se křeče vrátí (hrají volejbal). Mohl byste mi prosím poradit, jak tyto křeče odstranit popř. Alespoň zmírnit? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zřejmě se jedná o nestabilitu hlezna a zde pomůže důkladné vyšetření ortopeda. Vhodné jsou tak zv. držené snímky rtg, kde se zjistí možná chorobná hybnost hlezna. Pokud ano, postup může být operační, kde se zpevňují fixační vazy, operuje se ale spíše výjimečně. Pokud nestabilita není výrazná doporučuje se při nutnosti náročnějšího zatížení měkká nebo polotuhá ortéza, spolupráce s rehabilitací, posílení svalstva a vazivového aparátu hlezna a fyzikální terapie. Některé sporty jsou pro hlezno náročné, fotbal, tenis, squash.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x