Křeče v břiše

Dobrý den, mám bolesti (křeče) v břiše nad pupíkem v oblasti žaludku. Bolesti začali zhruba před 1,5 rokem, nejprve byly křeče jenom občas, poté se to zhoršovalo vždy po jídle a poslední dobou cca 3 týdny celý den a to i v noci. Šla jsem tedy k obvodnímu lékaři, poslal mě do nemocnice k vyloučení slepého střeva (krev, sono břicha,pohmat atd.), tam bylo vše v pořádku a doporučili mi návštěvu gastroenterologa na kamerku do krku s podezřením na vředy. Obvodní lékař mi doporučil počkat a předepsal mi Helicid 20 4x denně (2 ráno a 2 večer nalačno) na 14 dní. Nevím tedy jestli vředy skutečně mám nebo ne. Léky beru již 5tý den a křeče se ještě občas objeví, ale není to v takové míře. Chtěla jsem se proto zeptat, jestli i přes utlumení bolestí bych na kamerku jít měla nebo to není zapotřebí (jestli se těmito léky vyléčí napořád, nebo se jenom utlumila bolest), když by se bolesti objevili po dobrání léků znovu, nedají se brát přece napořád... Další můj dotaz je, zda se vyšetření kamerkou dá udělat tak, abych o tom nevěděla, tedy nemusela ji polykat (spousta lidí má z vyšetření otřesné zkušenosti). Děkuji za odpověď Monika H.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Moniko, endoskopie horní části zažívací trubice včetně histologického vyšetření vzorků sliznice je suverénní metodou, která Vám potvrdí, nebo naopak vyloučí vředovou chorobu žaludku nebo dvanáctníku. Zcela správně se domníváte, že užívání Helicidu bez předchozího endoskopického vyšetření neprokáže přítomnost vředů, ani nezaručí, že se obtíže po léčbě nevrátí. DoporučujiVám svěřit se do péče gastroenterologa; endoskopie může být pro někoho velmi nepříjemná, ale standardně se kromě místního znecitlivění jiný způsob "umrtvení" nepoužívá. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Endoskopie | Od: Rickczsu | 24.8.2014 05:28
Příspěvěk je starý, nicméně pro další...
Endoskopie se nebojte. Je to pěkně hnusnej
pocit, ale takovej prasklej vřed a následné umrtí
při poranení orgánů atp si myslím, že asi bolí víc.

Při stlačení záklopky tou trubicí se špatně dýchá,
ale nemusíte se nějak připravovat. Tělo vás
instinktivně donutí více zapojit svaly a
prodýchnout to. Přát bych to vyloženě nikomu
nepřál, ale že by to bylo něco, z čeho by člověk
měl mít 10ti leté trauma, to zas ne. Je to
nepříjemné, ale rychlé a efektivní. Výsledkem je
jistota a 2-3 denní velmi lehké škrábání v krku, na
které zabere i odkašlání.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mezi příznaky alergie patří i svědění uší a patra
Články: Mezi příznaky alergie patří i svědění uší a patra
Jako typické příznaky...
Cukrovka - Diabetes Mellitus
Články: Cukrovka - Diabetes Mellitus
Diabetes mellitus, cukrovka...
Alergický zánět středního ucha
Články: Alergický zánět středního ucha
Přestože se alergie...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Články: Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Pooperační období má i u...
Ubalit, nebo koupit cigaretu? Nejlépe ani jedno
Články: Ubalit, nebo koupit cigaretu? Nejlépe ani jedno
Poslední dobou se lze stále...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Články: Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Sezení v klidu a zabývání...
Angína
Články: Angína
Angína je akutní zánět...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: