Křeče v břiše, řídká a/nebo pěnovitá stolice

Dobrý den, už asi 2 roky mám vskutku nepříjemné potíže s trávením, projevující se občas poměrně řídkou, hůře udržitelnou stolicí, a sice buď konzistence rozteklé čokolády (sytě hnědá barva, mastný lesk, poněkud slizká, takřka homogenní, po naředění při splachování nebo na papíře tmavě okrová barva), nebo řádně napěněná bramborové kaše ze školní jídelny, v obou případech značně zapáchající, doprovázené bohatou plynatostí. Tento stav může trvat den, dva. Při tom mám křeče, nejspíš v oblasti tenkého střeva, ale žádné nechutenství, malátnost, nausea, zvýšená únava, nic. Jindy mám však stolici naprosto v pořádku. Nevím, jestli to s tím souvisí, ale zhruba před 2 lety jsem pozřel kremžskou hořčici, kterou kamarád koupil ve vietnamské večerce. V té době samozřejmě byla rok a půl prošlá, jak je u vietnamců zvykem, a raději nebudu popisovat, jak chutnala. Nicméně někdy od té doby mám trávicí potíže po pozření hořčice nebo něčeho, co ji byť jen nepatrně obsahuje, ani nemusím vědět, že tam je. Přitom nedochází po jejím pozření ani k nepatrnému otoku sliznice v dutině ústní, netrpí hltan, jícen, ani žaludek. Doktorka mi říkala, že by to nemusela být alergie, ve hře bylo okultní krvácení či zánětlivé onemocnění kolonu, proto jsem byl odeslán utkat se s kolonoskopem - kam až jeho "oko" dohlédlo, všechno bylo naprosto čisté, bez deformací, zánětu, vředů, polypů, píštělů, zarudnutí, krvácení, ani jizev, střevo jak ze škatulky. Z jiného důvodu jsem hadici i polykal (už na to nejdu), byl mi zjištěn GERD s mírným zanícením jícnu, jehož projevy tlumím omeprazolem 1x, jinak vše v naprostém pořádku. Alergii mám na pyly, mírnou, v podobě senné rýmy, dle potřeby eliminují cetirizinem (na trávicí obtíže nemá vliv), krevní tlak i hladina cholesterolu normální, diabetes nemám, srdce i plíce zdravé, nedávno mi byla zjištěna epilepsie, užívám karbamazepin 3x 150mg, kvůli čemuž mi jsou pravidelně prováděny jaterní testy a testy na úroveň hladiny karbamazepinu v krvi. Co se týče alkoholu, jsem zapřísáhlý abstinent, kouřím 15-20 denně. Netrpím žádnou poruchou příjmu potravy, jím maso, zeleninu, ovoce, vejce, mléko a výrobky z něj, pitný režim s přehledem dodržuji (za chladného počasí 2.5l - 3l denně, v minulých hicech a při fyzické aktivitě minimálně 5l denně, maximum 9l). Do nedávna jsem se domníval, že je to pouze alergií na hořčici, a přestože jsem ji měl moc rád, vyhýbám se jí jak čert kříži (a k párkům či ovaru "nahrazuji" směsí čerstvého nasekaného chilli a křenu), ačkoliv ne vždy se to povede, když se objevuje třeba i v uzeninách, majonézách či kořenících směsích. Ale dávám si na to pozor, pročítám složení výrobků, přesto mne ty průjmy stále otravují život. Hlavně mne děsí sytá okrová barva stolice po jejím zředění, jako by obsahovala větší množství žluči - ale játra prý mám v pořádku a o svém žlučníku jsem nikdy nevěděl. A co ty průjmy po hořčici? Mohla by to být alergie, nebo v tom může mít prsty něco jiného? Dá se to nějak léčit (jak jsem psal, cetirizin na to nemá evidentní vliv, ale s alergiemi na prach, pyl a roztoče, které jsem míval, si pokaždé poradil)? Mohl by napovědět rozbor stolice, nebo, jak říkala má obvodní, to nemá cenu? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano může se jednat o alergii, potravinové alergie se řeší eliminováním alergenu. Dále vám doporučuji vyzkoušet probiotika. Pomohou vám upravit střevní mikroflóru. Vaše obtíže mohou být i stresové. Vyzkoušejte přísnou dietu a postupně s třídenním odstupem zařazovat další potraviny. Tak vypozorujete které potraviny vám obtíže způsobují, těm se poté vyhněte. Barva je zapřičiněna přijatou stravou a trávicím procesem. Můžete si udělat test na okultní krvácení k vyloučení krve ve stolici.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: