Křeče v břiše x migrény

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s problémem, který trápí moji dceru a nevím si s ním už rady, obvodní lékař, neurolog ani gynekolog jí nepomohli. Dceři je 23 let. První menstruace se dostavila v 15-ti letech. Následovaly další menses v pravidelnosti cca 1x za měsíc. Při některých se přibližně 1-2 hod. ráno nebo v noci (nikdy ne v průběhu dne) před samotnou menses dostavila na cca 30 minut silná bolest až křeče v břiše, nutkání na velkou. Vše bylo zakončenou mdlobou trvající přibližně 2 minuty. Obvodní lékař jí s tímto problémem nepomohl. Navštívila proto gynekologa, který jí poté postupně předepsal různé antikoncepce (nejvíce vyhovovala HA Yadinne, kterou proto užívala nejdéle), díky níž přestaly výše popsané potíže, ale začala trpět migrénami s četností cca 1 – 2 x týdně. Při nástupu migrény užívá Sumigru či Sumatriptan (1-2 tbl). Po požití medikace migréna odezní. Migréna nastupuje nepravidelně, její vznik je ovlivněn stresem, únavou, hladem atd. Na radu neurologa byla tato antikoncepce vysazena právě z důvodu zhoršení migrén, které se vysazením HA zmírnily. Po vysazení antikoncepce dcera asi půl roku nemenstruovala, proto jí gynekolog vyvolal menstruaci injekčně. Poté měla dcera menses pravidelně, cca 1x za 35 – 40 dní. Při dvou posledních menstruacích se ale opět dostavily silné bolesti až křeče v břiše, nutkání na velkou a mdloba. Bolesti při posledním záchvatu trvaly 45 min. a poprvé se objevilo i BRNĚNÍ V NOHOU. Na bolest břicha si vzala Ibalgin rapid a po 45 min. intenzivních bolestí břicha tyto bolesti začaly odeznívat a menstruace se dostavila po 2 hod. V současné době dcera užívá Zyrtec – alergie, při migrénách Sumigru nebo Sumatriptan, antikoncepce byla zcela vysazena. Obvodním lékařem jí bylo ještě doporučeno užívání Buscopanu. Připadá mi, že se ocitáme v začarovaném kruhu „migréna-mdloba“, ze kterého nevím jak se dostat ven, proto budu velmi vděčná za jakoukoliv radu. Moc děkuji, Julie

Odpověď odborníka:

Při migreně je antikoncepce kontraindikovaná, existuje i břišní forma migrény která se projevuje bolestmi břicha, zvracením a průjmem, bylo by dobré konzultovat tuto možnost s neurologem. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Články: První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Signály toho, že s tělem...
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
 Alergie u psů a její možné projevy
Články: Alergie u psů a její možné projevy
Díky civilizaci a jejím...
Systémový lupus erythematosus (3. díl)
Články: Systémový lupus erythematosus (3. díl)
Léčba závisí několika...
Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: