Křečové žíly

Dobrý den pane doktore,je mi 58 let a první,klasickou operaci křečové žíly jsem podstoupila před 30 lety,následovala sklerotizace po půl roce pod jizvou.Od té doby se obě nohy zhoršily hlavně vizuelně-velké žíly.Nohy mě nebolí,pouze po delším výletu.Navštívila jsem teď cévního lékaře,který mi provedl sklerotizaci na levé noze. 3% 2 ml 3 obl. 7-11 mm.Dnes je to 14 dní a i přes dodržení bandáže 5 dní,punčochu pak prý mít nemusím mi nepřipadá výsledek dobrý-zatvrdliny,bolest na pohmat.Modřiny jsem masírovala heparoidem,ty zmizely.Na kontrolu jdu 22.12.,bylo řečeno,že pokud vzniknou zatvrdliny,je nutno je vymačkat.(To si neumím představit).Kdybych toto nepodstoupila,je možné,že se časem vstřebají samy?A ještě prosím jeden dotaz.Na pravé noze mi prý nefunguje chlopeň a mám se rozhodnout k operaci.Lze chlopeň \"opravit\",tak,aby opět fungovala?Panu doktorov i jsem přinesla výsledek z duplex.vyšetření,kde se uvádí :vsm vpravo v celém rozsahu s refluxem,bez dilatace hlavní větve.Na lýtku kraniodorzálně má vsm v oblasti dist.1/2stehna ventrálně a laterálně kolem kolene.Vsp vpravo jen lehce rozšířené bez refluxu.Oboustranně:průtok v hlubokých žilách obou DK je od distálních poplitealních oblastí až k začátku vie neporušený,bez známek insuficience.Trombosu ve vyšetřovaných žilních úsecích neprokazuji.Myslíte,že operace je nutná? A co mi případně hrozí pokud ji nepodstoupím.Moc děkuji za Váš čas a omlouvám se za velice dlouhý dotaz.Zdraví Libuše.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že nezbyde nic jiného než čekat, zda-li se zatvrdliny nevstřebají samy. Masírovat je můžete a oni se rozmačkají. Také bych používal heparoid krém nebo Lioton 100 000. Otázka operace je závislá, zda-li máte potíže. Křeče, bolesti a otok pravé dolní končetiny. Pokud Vás tyto potíže trápí, bude lepší operaci podstoupit.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: