Křečové žíly

Dobrý den Je mi 14 let a jsem aktivní sportovec.Bohužel mám křečové žíly.Hraji basketbal a každý den minimálně 1h posiluji.Chtěl bych se zeptat, jest-li se dají křečové žíly odstranit nadobro, nebo jest-li je to problém, který mě bude obtěžovat do konce života a také jest-li je možné trénovat stejně intenzivně a tvrdě(jako před zjištěním, že mám křečové žíly) s kompresními podkolenkami. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud v tak mladém věku máte křečové žíly, půjde nejspíše o rodovou záležitost (prohlédněte si nohy rodičů a prarodičů) nebo vrozenou méněcennost cévní stěny (někdy se časem objeví hemoroidy či varikokéla); vyplývá z toho, že úplné odstrannění problému je nejisté a rozhodně bych Vám v současné době nedoporučoval operaci. Vhodné by bylo poradit se s cévním specialistou - flebologem. Dynamickou spotovní aktivitu není třeba omezovat, redukoval bych však posilování. Kompresní podkolenky jsou vhodné jen v případě, že máte varixy na lýtkách a nikoli v podkolení či na stehnech. Důležitá je i prevence - vyloučit dlouhé nehybné stání či sezení, naopak vhodná je zvýšená poloha dolních končetin vsedě (podnožka). S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: