Krev

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na dvě věci: 1. moje normální rozmezí trombocytů je 260-330, mezi těmito hodnotami destičky kolísají, je to normální? Někdy se objeví nižší MPV (nejméně to bylo 5,7), pak se to zase srovná třeba na 8-9. Vadí to něčemu? 2. Od dubna beru Tardyferon na mírnou anémii (výchozí byla ERY 3,8 a hemoglobin 11, Ferritin 12). Nyní koncem června kontrola, ERY 4,12, hemoglobin 12,1 a Feritin 51. Jinak EPO a B12 v pořádku. Retikulocyty 0,6. Když jsem si nechávala v mezidobí do kontroly dělat krevní obraz, byl hemoglobin a červené krvinky vyšší (třeba i 4,7 a hemoglobin 14). Dá se z tohoto usoudit, zda se jedná opravdu o "obyčejnou anémii" z nedostatku živin, železa...? Je normální, že při stejném dávkování byly krvinky a hemoglobin i vyšší? nyní mám Tardyferon brát jen při menstruaci, ale bojím se, že se mi hodnoty zase sníží... Moc děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kolísání je normální, přechodné nižsí MPV nevadí. Množství červených krvinek a hemoglobinu kolísá, i když užíváte stále stejnou dávku Tardyferonu, nezávisí totiž jen na množství přijímaného železa, ale na mnoha dalších faktorech. Podle popisu se skutečně s největší pravděpodobností (99,9999999....%) jedná o anémii z nedostatku železa (ta vzniká nejčastěji při silném krvácení a/nebo při nedostatečném příjmu železa potravou). Nebojte se, že budete mít při sníženém dávkování železa málo. Hodnoty se upravily a krevní ztráta Vás čeká pouze v rámci menstruace, což máte pokryto Tardyferonem, a příjem železa v potravě jistě dokážete ohlídat.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: