Krev

Dobry den. Vcera som pri rannej stolici spozoroval na toaletnom papieri krv. Najprv som sa zlakol lebo sa mi zdalo ze je toho dost, ale ked som sa pozrel opat ako to vyzera, nemohol som to najst, ako keby to bola krv vo vode a po prelozeni toaletneho papiera vsiakla. Pri opatovnom pouziti toaletneho papiera som uz nic nepozoroval. Len pri prvom utreti. Treba utekat k lekarovi? Mal som (a mam) sem tam problem ze ma zaboli v konecniku. Bol som na gastre - rektoskopia 30 cm bola negativna, nalez chronicka analna fissura zadnej komissury. To bolo niekedy v maji minuleho roka. Tiez v tom case odobrata stolica na zistenie okultneho krvacania - negativna. Niekedy ma pobolieva brucho (ale ked sa najem rychlo to ustupi), stolica makka ale formovana (nie uplne riedka ako pri hnacke), len malokedy velmi tuha. Bez hnaciek ci zapchy. Stolicu mam kazdy den len rano, da sa povedat stale v tom istom case (cca hodinu po tom ako vstanem) a spravidla len raz za den. Co moze signalizovat ta krv? Z tej trhliny? Ci rakovina? Alebo sa prilis sledujem? Je pravda, ze sa rychlo pri tychto veciach vystrasim. Dnes som pozoroval na toaletnom papieri miniaturnu bodku. Alebo je potrebne nejake vysetrenie? Mam 30 rokov, zenaty, v rodine sa rakovina hrubeho creva nevyskytla (aspon o tom neviem). Dakujem

Odpověď odborníka:

Patrně se lékáte přespříliš. Krev ve stolici je sice závažný nález vždy. Ve vašem případě, kde se již nalezla v řitním otvoru fissura bude také asi drobný hemorhoid. Pravdu máte v tom, že podceňování nikdy není na místě. Tedy opět k lékaři, nejlépe k proktologovi a vyšetření řitního otvoru, anoskopem zjistit zda zde opravdu hemorhoid není a pokud ne tak je potřeba přece jen tl. střevo vyšetřit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: