Krev pod nehtem u nohy - modrý nehet

Dobrý den. Před asi dvěma týdny měl přítel florbal, ale bohužel si musel vzít malé boty (zjistil to až na místě). Do druhého dne mu zmodraly nehty na palcích u nohou, resp. se mu pod ně asi nahrnula krev. Jeden byl o něco lepší, vypadalo to, že se vrací do normálu, ale po dalším florbale (před týdnem, už v nových dostatečně velkých botách) mu zmodral úplně a doteď se to nezlepšilo, naopak to vypadá spíš hůř. Ten druhý po nějaké době (cca týden a půl) vypadal už normálně, tuším že trochu krvácel okolo nehtu, ale vůbec ne moc. Říká že ho to nebolí, ale já se bojím, aby nešlo o něco vážnějšího. Přece jen je to už delší doba. Omlouvám se za kvalitu fotografie, ale snad to alespoň pro ilustraci stačí. Děkuji za radu a názor.

Odpověď odborníka:

Fotografie je dostačující. I když nález přímo nehet nenazvedá, je zde určité nebezpeší jednak z odchlípení nehtu, jednak možnost zhnisání krevního výronu a teké odpadnutí nehtu a jeho náhrada nehtem méně hodnotným. Spravným postupem je zajít a to bez prodlení na chirurgickou ambulanci, kde vám provedou t.zv. fenestraci nehtu, napíchnutí nehtu a vypuštění krevního výronu. Výše zmíněná nebezpečí pominou, protože nahromaděná krev zpod nehtu odejde.Nehet se postupně upraví. Nevelký a nebolestivý výkon je co nejdříve na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: