Krev v hlenu, paleni, horni cesty dychaci

Dobry Den Jiz asi 5 dni mam silne bolesti v krku, bez horecky, bez kasle, citlive a otekle uzliny na bocni strane krku, obcasne neprijemny tlak v usich, malatnost, pocit unavy a dva malinke sotva viditelne cepy na mandlich. Jsem nemocny po cca 5ti letech kdy nejzavaznejsi onemocneni byly strevni potize nebo bezne nachlazeni. Jeste doplnim ze jsem lehky kurak(2-6 cig denne) za posledni dva roky a od prvnich obtizi jsem nekouril ani nepobyval v zakourene mistnosti. Vyse uvede priznaky jsou v podstate normalni az na cervenou krev (10-20%) v hlenu ktery bolestive "taham" jakoby z nosni dutiny(oblast nad mandlemi) Tohle se deje skoro od zacatku mych obtizi. Kdyz se v hlenu cervena krev primo neobjevi je skoro cely zbarveny do hnede nebo zlutozelene barvy. Prvni varka je vetsinou s krvi druha uz o neco mene a pak to zbarveni do hneda ap. Obcasne pri vydechnuti "pres nos" citim zapach podobny na plisnovy syr. Z pusy pak pri normalnim vydechu nikoli. Cela oblast ze ktere "taham" jakoby hodne stipe a po probuzeni kdyz soustavne nedoplnuju tekutiny taktez. Pred navstevou lekare jsem myslel ze jde pouze o nachlazeni takze pastilky, kloktani vody se soli a anesteticky sprej na krk + klidovy rezim. Po zhorseni dva dny zpatky navsteva lekare ktery diagnostikoval zanet krcnich mandli a nasadil antibiotika Phenoxymethyl-penicilin 250mg. 2tab 4x denne na 7 dni. + Paracetamol a Ibuprofen od boelsti Prohmatal uzliny, nekolikrat se podival do krku a do usi + zmeril teplotu ktera byla ok. Na krev reagoval tak ze se to muze stat avsak nevim jestli me pochopil kdyz jsem mu rekl ze se jedna spise o oblast nosu. Prohledal jsem snad cely google a fora ohledne krve v hlenu a krome priciny prudkeho kasle jsem nic nenasel. Jak jsem jiz napsal kasel vubec nemam. Chci se zeptat jestli muze byt sliznice takhle podrazdena a jestli je pritomnost krve v hlenu normalni nebo zavazny jev. Dekuji za radu a jakekoli info ktere muze pomoci v objasneni.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Pavle. Vámi popsaná situace odpovídá běžné virové infekci horních dýchacích cest s dominujícím postižením sliznice horní části hltanu. Léčit se klidem a příznaky tlumícími léky bylo tedy rozumné. Nutnost léčby antibiotiky považuji dle Vašeho popisu za poněkud spornou - to ale musí uvážit příslušný ošetřující lékař (byl Vám proveden stěr na mikrobiologické vyšetření?). Přítomnost krve ve hlenu není při infekci neobvyklá a s přihlédnutím k Vašem věku lze říci, že je velmi nepravděpodobné, že by za tím stál jiný problém. Doporučuji postupovat podle vývoje stavu - potíže by se měly postupně upravit. Pokud by přítomnost krve v hlenu trvala nebo byla nápadnější, je na místě vyšetření na ORL - vyšetření krku praktickým lékařem obv. zahrnuje prohlédnutí jen části hltanu a na ORL je vyšetření podrobnější...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: